Covid-19

2021.04.06. 14:00

Megkaptam a Szputnyik védőoltást

A megérkezéstől számítva mindössze öt perc telt el az oltásig.

Hegyi Erika

Fotó: Vajda János

A húsvéti, hosszú hétvégén is nagyüzem volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház oltóközpontjában. Oltották a pedagógusokat, a rendvédelmi szervek dolgozóit, valamint azokat, akiket a háziorvosok irányítottak az oltóközpontba. Mivel egyre fiatalabb korosztály veheti fel a vakcinát, az Észak munkatársa is megkapta vasárnap a koronavírus elleni oltást. Következzen az ő beszámolója:

„Az elmúlt héten az esti órában hívott a háziorvosom, hogy lehetőség van Szputnyik V vakcina felvételére, kérem-e. Igent mondtam, hiszen már alig vártam, hogy történjen valami. Elhatároztam, bármelyik oltást ajánlják föl, elfogadom, hiszen nem vagyok se orvos, se vakcinakutató, hogy meg tudjam állapítani, melyik lenne számomra a legjobb. Valószínűleg ebben a szakemberek sem tudnának döntést hozni. A háziorvostól megtudtam azt is, hogy a megyei kórház oltóközpontjában adják majd be a vakcinát. Előtte azonban még el kellett mennem a háziorvosi rendelőbe, ahol kaptam egy igazolást arról, hogy milyen betegségeim vannak, és hogy oltható vagyok-e, valamint egy hozzájáruló nyilatkozatot. Ez utóbbival járulok hozzá az oltáshoz, és ajánlatos még otthon kitölteni, hogy az oltóponton már ne vegyen el értékes perceket az adatok írogatása.

Két sorba

Igyekeztem a megyei kórházba pontosan érkezni, hiszen az intézmény oldalán a fontos tudnivalók között ez is szerepel. A parkolással nem volt gond, az autót az ápolási épület mellett lehetett letenni, a forgalmat katonák segítettek. Azonban ide csak a megadott időpont előtt negyed órával lehetett behajtani. Nagy, piros táblák jelezték, hogy az ápolási épület hátsó bejáratához kell menni, ott úgynevezett várakozósátrakat állítottak föl. Várakozni azonban szinte egy percig sem kellett, mert a kórház egyik munkatársa rögtön két sorba állította a frissen érkezőket. Bal oldalt álltak a Szputnyik V-sek, jobb oldalt pedig azok, akik a Pfizer-vakcináért jöttek.

Hőmérés, kézfertőtlenítés

A következő állomásnál kipipálták egy listán a nevemet, aztán kaptam egy karszalagot, gondolom, ez jelezte, hogy a Szputnyik V-re vagyok jogosult, majd a két nyomtatványt ellenőrizték. Az épületbe belépve csak hőmérés és kézfertőtlenítés után lehetett továbbhaladni. Az első emeletre vezették a kis csoportot, itt egy folyosón több helyiségben folyt az oltás. Itt sem kellett várakozni, rögtön oltóorvoshoz kerültem, aki ismét megkérdezte azokat a fontos kérdéseket, amelyek a hozzájáruló nyilatkozaton is szerepelnek, például, hogy az elmúlt két hétben voltam-e lázas beteg, vagy hogy korábban volt-e immunrendszert gyengítő kezelésem. Ezután következett az oltás, ami teljesen fájdalommentes volt, szinte nem is éreztem. A 15 perces várakozási időt a második emeleten kellett tölteni. Az asztalokra ásványvizet és poharakat helyeztek el, ha netán valaki megszomjazna. Egy egészségügyi dolgozó folyamatosan ellenőrizte a helyiségeket, nincs-e valaki rosszul, és elmenni is csak szigorúan a 15 perc letelte után lehetett. Amíg én ott voltam, senkinél nem jelentkezett semmiféle reakció, és minden gördülékenyen, problémamentesen ment.”

Másokat is megkérdeztünk, miután a megyei kórház oltóközpontjában vasárnap átestek az oltáson. Nagy Ferenc azt mondta lapunknak, ő azért vállalta a vakcina felvételét, mert nem szerette volna elkapni a fertőzést, és nem szeretne másokat megfertőzni. Bár a járvány miatt ő nem veszítette el a munkáját, de szeretné, ha végre újra beindulna Magyarország gazdasága, és ha az emberek szabadok lehetnének. A húsvétot épp a biztonság kedvéért szűk családi körben töltötték.

Figyelmesek, kedvesek

Bátori Katalin számára az a legfájóbb, hogy a járvány miatt nem láthatja felnőtt gyermekeit.

– Felelős magatartás embertársainkkal szemben, ha felvesszük az oltást. Vannak olyan ismerőseim, akik nem akarják magukat beoltatni, de ez mindenkinek a személyes döntése. Az oltóközpontban pörgősen ment az oltás, figyelmesek, kedvesek voltak, le a kalappal előttük – tette hozzá Katalin.

(A borítóképen: A hosszú hétvégén nagyüzem volt a megyei kórház oltópontján)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában