Vitorlázás

2019.06.30. 09:05

Tenger nélküli életműdíjasok

A hét végén vitorlás nagyüzem lesz a hejőkeresztúri tavon.

Az Expert-Fps Kupáért szombaton és vasárnap egyaránt 10 órától küzd a mezőny. A nevezések szerint harmincan szállnak vízre, a sportolók a kalóz és finn hajóosztályban mérik össze tudásukat. A Dunán inneni régió legnagyobb vitorlás programja – túl a látnivalókon – több betétszámmal egészül ki. Szombaton 18 órától kerek­asztal-beszélgetést tartottak a sportágról, ennek keretében elsősorban arra keresték választ, hogy a jövőben miként tudják majd a helyi (miskolci, hejőkeresztúri, mályi) erőket még jobban egyesíteni a műfaj fejlődése érdekében.

Családi kitüntetés

Vasárnap délután, a díjkiosztó ceremónia előtt ünnepélyes pillanatok következnek: átadják a Kelet-Magyarország Vitorlázásáért Életműdíjat, amelyet ezúttal nem versenyző vagy sportvezető, hanem egy család érdemel ki. Az Érdi házaspár – Gábor és Gabriella – Mezőkövesden él, így akár bravúrnak is elkönyvelheti, hogy a kuratórium egyhangú döntése alapján a tenger nélküli kisvárosból állítják őket példaként mások elé. Az Érdi szülők sokat (és még többet) tettek annak érdekében, hogy lányuk, Mária olimpikon legyen. A Mári becenévre hallgató, még most is csak 21 esztendős kiválóság a 2016-os, Rio de Janeiróban rendezett ötkarikás játékokon a laser radial hajóosztályban 14. lett, a jövő évi, Tokióban sorra kerülő viadalra pedig a magyarok közül elsőként kvalifikálta magát. Az Érdi szülők személyesen mennek Hejőkeresztúrra és némi remény van arra, hogy a lányuk is megjelenik a bázison.

Japán a „köbön”

Érdi Mária jelenleg Mezőkövesden tartózkodik, de csak pár napra jött haza, ugyanis július 5-én repül Japánba.

– A világbajnokság vár rám a felkelő nap országában – mondta a versenyző. – A vb-nek július 19–24. között Sakaiminato és a Japán-tenger ad otthont. A Távol-Keleten velem lesz az új-zélandi edzőm, Sara Winther is. Őszintén mondom: nem tudom, hogy mire számítsak, de mindent beleadok majd. Úgy nyolcvanan küzdünk majd, az a célom, hogy jól vitorlázzak. Nincs rajtam semmiféle teher, hiszen már másodszor leszek olimpikon. A vébére a Balatonon készülök fel, valamikor vasárnap utazom a magyar tengerhez, a hajóm a füredi öbölben horgonyzik. Egyébként könnyen lehet, hogy elegem lesz Japánból, hiszen a világbajnokságot követően az olimpiai tesztverseny következik augusztus 17–25. között. Ennek Elosima ad otthont, és itt még egy világkupafutamot is tartanak, és ha ezek „leperegnek”, nyomban hazajövök, mert véget ér számomra az idény. Minden vágyam az, hogy érmes legyek Tokióban, ennek érdekében bármit megteszek, ha pedig nem jön össze, akkor sem történik baj, a pályafutásomba még további három-négy olimpia is belefér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában