Nagyvilág

2011.03.29. 11:21

LÍBIA - Kadhafi a "durva offenzíva" beszüntetésére szólított fel

<p>A Líbia elleni "durva offenzíva" beszüntetésére szólította fel a nemzetközi erőket Moamer Kadhafi. A líbiai vezető kedden levélben fordult a nemzetközi tárgyalások résztvevőihez, akik az észak-afrikai ország jövőjéről vitáznak a nap folyamán Londonban.</p>

A JANA hírügynökség által nyilvánosságra hozott levélben Kadhafi Adolf Hitler második világháborús katonai műveleteihez hasonlította a koalíciós erők líbiai légicsapásait, és az azonnal beszüntetésükre szólította fel a nemzetközi erőket. "Hagyják meg Líbiát a líbiakaknak. Népirtást követnek el a békés emberek és egy fejlődő nemzet ellen" - fogalmazott a líbiai vezető. "Úgy tűnik, hogy Önök ott Európában és Amerikában nincsenek tudatában annak, hogy ez egy pokoli, durva offenzíva, ami Hitler azon kampányához hasonlítható, amelynek keretében lerohanta Európát és bombázta Nagy-Britanniát" - írta Kadhafi.

Kedden több mint 35 ország - köztük hét arab állam - képviselői találkoznak Londonban, hogy megvitassák a líbiai politikai átmenet kérdéseit. David Cameron brit miniszterelnök a tárgyalások előestéjén úgy fogalmazott, hogy "szélesíteni kellene a koalíciót", amely a Líbia elleni ENSZ-határozatok betartatására jött létre. A kormányfő egyben reményét fejezte ki, hogy ennek elérésére alkalmas lesz a keddi londoni csúcstalálkozó.

Líbiában eközben a felkelőknek sikerült elfoglalniuk Kadhafi szülővárosát, Szirtet, miután a koalíciós erők légitámadásaitól támogatva a hétvégén már bevették Adzsabija városát is. A Tripolitól mintegy 500 kilóméterre fekvő Szirt eleste azt jelzi, hogy a felkelők egyre jobban nyomulnak nyugat felé.

- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!