Nagyvilág

2011.08.11. 11:24

Brit zavargások - Cameron további intézkedéseket jelenthet be

  London (MTI) - Bár az elmúlt napok fosztogatásai és gyújtogatásai után az éjjel nyugalomban telt Anglia városaiban, David Cameron brit kormányfő a várakozások szerint további intézkedéseket jelent be csütörtökön a parlament zavargások miatt összehívott rendkívüli ülésén.

 

London (MTI) - Bár az elmúlt napok fosztogatásai és gyújtogatásai után az éjjel nyugalomban telt Anglia városaiban, David Cameron brit kormányfő a várakozások szerint további intézkedéseket jelent be csütörtökön a parlament zavargások miatt összehívott rendkívüli ülésén.

19:40: Brit zavargások – A brit belügyminiszter szerint sötét időket élt át az ország

London(MTI) - Sötét időket élt át az utóbbi napokban Nagy-Britannia Theresa May brit belügyminiszter szerint, aki egyúttal átfogó társadalmi reformokat sürgetett.

A tárcavezető a parlament rendkívüli ülésén csütörtökön kijelentette: a zavargásokat illetően “sok kérdés merül fel”, és “nincsenek könnyű válaszok”, de az oktatási és a szociális rendszer reformja “nem várhat”. Az elmúlt napok eseményei túl vannak a tetőpontjukon, mert az emberek már az egész országban azt mondják, “ami sok, az sok” – vélekedett Theresa May. 

A cikk folytatása >>>


18:10: Brit zavargások – Felháborítja a brit közvéleményt a fosztogatók társadalmi háttere

London(MTI) - Amint a bíróságok elé kerülnek az első őrizetbe vett fosztogatók Nagy-Britanniában, a brit közvéleményt felháborítja, hogy több esetben korántsem szegény, nincstelen fiatalokról van szó, ahogyan korábban hírül adták.

A britek értetlenül állnak az előtt, hogy az elmúlt napok zavargásai miatt őrizetbe vettek között vízi mentő, postás, fodrász, tanár, szakács és 11 éves gyerekek is vannak, vagyis nem feltétlenül csak állástalan, szegény, külvárosi fiatalok fosztogattak több brit város utcáin. A legfiatalabb fosztogató egy 11 éves fiú volt, aki egy 50 fontos szemetest vitt el egy boltból. Ugyancsak 11 éves az a lány, akit Nottinghamben vettek őrizetbe csütörtökön. Gyakran idézik annak a tanársegédnek az esetét, aki a dél-londoni Croydonban fosztott ki egy elektronikai üzletet. Alexis Bailey problémás gyerekekkel foglalkozik. A cikk folytatása >>>


16:20: Brit zavargások – Cameron a rend helyreállítását ígéri a parlamentben

London (MTI) - David Cameron brit miniszterelnök szerint a kormány elsődleges kötelessége a rend helyreállítása az utcákon, és ezért minden szükséges lépést meg is tesznek.

David Cameron a parlament csütörtöki rendkívüli ülésén közölte, hétvégén is marad a megerősített rendőri jelenlét az utcákon, és ha szükséges, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevethetnek a rendbontók ellen. A kormányfő elmondta: eddig több mint 1200 embert vettek őrizetbe a zavargásokkal kapcsolatban Angliában. Folytatódnak az őrizetbe vételek – ígérte a miniszterelnök, hozzátéve: a felelősök nem bújhatnak el a törvény elől, a bíróságok továbbra is éjjel-nappal működnek, hogy eljárjanak az őrizetbe vettek ügyében. A cikk folytatása >>>


15:06: Brit zavargások: gazdasági nehézségek és zavargások sújtják a briteket

London (MTI) - Több csütörtökön megjelent brit lap is azt emelte ki, hogy a gazdasági nehézségek és a zavargások egyszerre okoznak gondot Nagy-Britanniában.

Mervyn King, a Bank of England elnöke szerdán bejelentette: lassul a gazdasági növekedés Nagy-Britanniában, a GDP 1,4 százalék körül alakul, az éves infláció pedig valószínűleg 5 százalék lehet. A bank negyedéves inflációs jelentésének közzétételekor elmondta: a következő hónapokban tovább emelkedhetnek az árak, elsősorban a gáz és áramszolgáltatás drágulása miatt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a világgazdasági helyzet kilátásai is romlanak, és ez nagy kockázatot jelent a brit gazdaságnak. Az ország gazdaságát az európai válság is súlyosan érintette – tette hozzá. A cikk folytatása >>>


13:40: Brit zavargások - A társadalmi okokat feszegetik a lapok

London  (MTI) - Hosszú távú megoldást keresve, a zavargások társadalmi okait kutatta a csütörtökön megjelent brit lapok egy része, míg mások a rendőrségi kiadások tervezett csökkentése miatt aggódtak.

A The Times kommentárja úgy fogalmaz, “ha egy országnak a saját gyermekeitől kell tartania, akkor nagyon rossz irányba mentek el a dolgok”. Nagy-Britanniában naponta 900 diákot küldenek haza az iskolából erőszak miatt – olvasható a lapban. Mint a cikk írja, még a kisvárosokban is vannak olyan utcák, ahova sötétedés után nem tanácsos merészkedni.

“Beteg társadalmunk” főcímmel jelent meg a The Daily Telegraph. Andrew Gilligan azt írja, korábban úgy tudták, a fosztogatók reménytelen szegények voltak, akik kétségbeesésükben vettek részt a zavargásokban. “De amikor az első londoni rendbontók megjelentek a bíróságon, volt köztük egyetemi hallgató, egy gazdag üzletember lánya és egy 11 éves fiú is” – emlékeztet.

A fosztogató gyerekek képei láttán azonnal felmerül a kérdés, hol voltak a szüleik – vélekedik Allison Pearson ugyancsak a The Daily Telegraph hasábjain. Úgy látja, a korlátlan szabadság és példát nem mutató szülők miatt randalíroznak a gyerekek. A cikk folytatása >>>

 


12:20 Brit zavargások - A londoni polgármester dicsérte a rendőrséget

London  (MTI) - Boris Johnson londoni polgármester dicsérte a rendőrséget a kormányzati és rendőrségi vezetők csütörtök reggeli válságtanácskozása után, mint mondta, a rendőrök "nagyszerű munkát" végeztek. Tovább »


Cameron további intézkedéseket jelenthet be

London (MTI) - Bár az elmúlt napok fosztogatásai és gyújtogatásai után az éjjel nyugalomban telt Anglia városaiban, David Cameron brit kormányfő a várakozások szerint további intézkedéseket jelent be csütörtökön a parlament zavargások miatt összehívott rendkívüli ülésén.

A miniszterelnök először a kormány tagjaival egyeztet a helyzetről, majd délelőtt felszólal a parlamentben, ahol várhatóan részletes javaslatot tesz a zavargások károsultjainak pénzügyi támogatására.

A brit parlament egy hónapon belül másodszor tart rendkívüli ülést. A képviselők legutóbb a News of the World című lap lehallgatási botrányáról tanácskoztak.

David Cameron szerdán keményt fellépést ígért a zavargások résztvevőivel szemben, leszögezve, hogy a rendőrség minden szükséges támogatást megkap, és saját belátása szerint válogathatja meg az eszközeit, így ha kell, vízágyúkat is bevethet a fosztogatók ellen.

Az utcákra vezényelt hatalmas rendőri erőnek és az ország több helyén zuhogó esőnek köszönhetően szerda éjjel nyugalom volt Angliában.

A zavargás gázolásos áldozatai

Birminghamben virrasztást tartottak annak a három férfinak az emlékére, akiket szerdára virradóra, a zavargások idején gázoltak el. A 21 éves Haroon Jahanra, a 30 éves Shahzad Alira és a 31 éves Abdul Musavirra emlékezve 200 ember gyűlt össze, az esemény rendzavarás nélkül ért véget. A rendőrség előzőleg előállította és kihallgatta a gázolás 32 éves gyanúsítottját.

Időközben mintegy 90 ezer ember írt alá egy petíciót, amelyben követelik, hogy vonjanak meg minden állami támogatást azoktól, akik kapcsolatba hozhatók a zavargásokkal.

A kormány weboldalt hozott létre, amelyen tanácsokkal látja el a lakosságot a zavargások  kapcsán.

A szombat este kezdődött zavargások  miatt a fővárosban a rendőrség már csaknem 900 embert vett őrizetbe, s közülük több mint 370 ellen emeltek vádat.

Közben élénk vita bontakozott ki a kormány korábbi tervéről, amely szerint csökkentenék a rendőrségre fordítandó kiadásokat. Munkáspárti képviselők és Boris Johnson londoni polgármester arra kérte a kormányt, álljon el ettől a szándékától. Yvette Cooper munkáspárti politikus kijelentette: "Leépíteni 16 ezer rendőrt, éppen annyit, amennyi London utcáin volt az elmúlt éjjel, ezekben az időkben nagy felelőtlenség." Nick Clegg helyettes miniszterelnök ugyanakkor azt mondta, "egyszerűen nevetséges" olyan intézkedéssel összefüggésbe hozni a zavargásokat, amely még életbe sem lépett.

  •  Brit zavargások - Három férfit gázoltak halálra a vandálok
  • Brit zavargások - SZERDAI ÖSSZEFOGLALÓ
  • Brit zavargások - Súlyosbodó összecsapások vidéken, London nyugodt maradt 
  • Brit zavargások - Felháborítja és összefogásra ösztönzi az angolokat a fosztogatás
  •  Brit zavargások: A rendőrség határozott fellépését sürgették a lapok
  •  Brit zavargások - Cameron: minden felelőst őrizetbe vesznek
  •  Civil háború! Hírhedt focidrukkerek vs. zavargók
  •  Debreceniek Londonban - „Féltünk , és raklapokkal barikádoztuk el a bejáratokat”
  •  Már Manchester és Midlands utcáin is pusztít a düh és az erőszak
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!