Jókívánság

5 órája

Orbán Viktor Jimmy Cartert köszöntötte századik születésnapja alkalmából

A magyar nemzet mindig úgy fog gondolni Önre, mint az Egyesült Államok elnökére, aki visszaadta nekünk a Szent Koronát – írta levelében a magyar miniszterelnök.

MW

Jimmy Carter, volt amerikai elnök 2023. november 29-én, felesége temetésén

Forrás: AFP

Fotó: Alex Brandon

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar nép nevében jókívánságait fejezte ki Jimmy Carter korábbi amerikai elnöknek századik születésnapja alkalmából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

Jimmy Carter volt amerikai elnök 1993-ban, amikor magánlátogatáson járt Magyarországon, megtekintette a Szent Koronát és a koronaékszereket a Nemzeti Múzeumban. A koronázási ékszerek személyes utasítására kerültek vissza az Egyesült Államokból Budapestre 1978-ban
Fotó: Balaton József / Forrás: MTI / MTVA Bizományosi

Büszke vagyok arra, hogy ezen a jelentős napon világszerte több ezer emberhez csatlakozva fejezem ki tiszteletemet és elismerésemet egy családapa, egy odaadó keresztény és egy egyedülálló életút iránt - fogalmazott a levélben Orbán Viktor, hozzátéve: Jimmy Carter kivételes helyet foglal el a magyarok szívében, mert nemcsak tiszteletünket érdemelte ki, hanem a szívünket is elnyerte.

A magyar nemzet mindig úgy fog gondolni Önre, mint az Egyesült Államok elnökére, aki visszaadta nekünk a Szent Koronát, visszaadta az ezeréves magyar államiság és keresztény hagyomány szimbólumát. Ez a cselekedet abban a pillanatban a remény fénye volt számunkra egy reménytelen időben

 - írta.

Orbán Viktor levele végén háláját fejezte ki Jimmy Carter ex-elnöknek a magyar nemzet melletti bátor elkötelezettségéért.

Október 1-jén lett százéves Jimmy Carter, az Egyesült Államok 39., demokrata párti elnöke, aki 1977 és 1981 között volt hivatalban. A Nobel-békedíjjal kitüntetett Carter az Egyesült Államok legidősebb élő és egyben minden idők legmagasabb életkort megélt elnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában