A Miskolci Piknik ízei

2024.09.11. 10:03

Két sztárséf is Miskolc vendége lesz

Rácz Jenő és Mede Ádám sztárséfek is Miskolc vendégei lesznek szeptember 20. és 22. között a belvárosban.

A Miskolci Piknik ízei

A fesztivál egyik nagy dobása, hogy a tavalyi nagy siker után visszatér Rácz Jenő Michelin-csillagos sztárséf és szombaton 17:00-tól az Erzsébet téren varázsol majd fenséges ízeket miskolci és környékbeli alapanyagokkal kiegészítve.

Rácz Jenő Michelin-csillagos sztárséf

Rácz Jenő Michelin-csillagos magyar séf, televíziós személyiség, üzletember.

Tanulmányait a Csepeli Vendéglátóipari Szakközépiskolában, szakmai gyakorlatát a Le Méridien Budapest hotelben végezte. Tizennyolc éves korában külföldön folytatta, az Egyesült Királyságban dolgozott, majd Dániában, a világ egyik legjobb éttermének tartott koppenhágai Nomában sztázsolt. Ezután Szingapúrban, Joël Robuchon 3 Michelin-csillagos éttermében kapott munkát, majd az egyik legexkluzívabb catering cég kreatív séfjeként helyezkedett el Londonban. 2016-ban Sanghajban lett az akkor nyíló Taian Table étterem konyhafőnöke, amely - a Kínában akkor először megjelenő - Michelin kalauztól Michelin-csillagot kapott. 26 évesen így ő lett a legfiatalabb magyar szakács, akinek vezetésével egy étterem ezt az elismerést megkapta, majd a következő két évben is sikerült megőriznie.

2020 késő őszére készült el Gerendai Károllyal közös budapesti fine dining étterme Rumour néven, majd 2021-ben társtulajdonosa és séfpatronja lett a Costes étteremnek. 2022-ben a Rumour és a Costes étterem is Michelin-csillagot kapott.

2018-tól az RTL Klub főzőshowjának, A Konyhafőnöknek a zsűritagja, 2020-ban párjával, Gyuricza Dórával szerepelt a csatorna Nyerő Páros című műsorában, amit meg is nyertek.

Borsodi fenegyerek a Miskolci Pikniken

Vasárnap délután pedig a topgasztronómia borsodi fenegyereke, az ózdi és miskolci Mede Ádám chef kápráztatja el az Erzsébet téren az érdeklődőket tudásával 15:00-tól.

Mede Ádám chef

Mede Ádám kiskora óra szakács szeretett volna lenni, így nem is volt számára kérdés, hogy ilyen irányban tanul tovább, és 17-18 évesen már komplett borvacsorákat adott. Mede eredetileg ózdi, tízéves korában költöztek Miskolcra és már kamaszkorában fűszereket rendelt az internetről. Minden alapanyagot igyekezett beszerezni, így az iskolában már sok újat nem tudtak neki mondani. Ádám később Michelin-csillagos Costes és Costes Downtown évei után az Onyxba igazolt, ahol Szulló Szabinától és Széll Tamástól tanult nagyon sokat, az ifjú szakácsok világbajnoki bronzérmét követően pedig végül a budapesti Laurel Executive chefjeként jutott a csúcsgasztronómia élére.

Az Erzsébet tér a két sztárséf bemutatói között sem lesz üres, sőt!

A fesztivál, ahogyan tavaly is, azt tűzte ki célul, minthogy ünnepelje a mára országos hírű miskolci gasztronómiát. Pénteken 18:00-tól a Borsod Burger tart látványfőzést, szombaton 13:00-tól a Vigadó KicsiSéf bemutatója kezdődik, 15:00-től a Rossita mestereié a terep, vasárnap 13:00-tól pedig a bodrogkeresztúri Karám Bor és Gasztro mutatja meg tudását.

A szervezők azt mondják, hogy a Miskolci Piknik üzenete világos: „támogassuk és építsük a helyi gazdaságot, élvezzük a minőségi és friss ételeket és italokat, amelyek a közösségünkben létrejönnek. Mivel azonban Miskolc tradicionálisan befogadó város, az ország legkülönbözőbb pontjairól mutatunk étel- és italklönlegességeket, sörfőzdéket és borászatokat a fesztivál közönségének.”

Az egész bevárost behálózó Miskolci Gasztronómiai Fesztivál tehát nem csupán egy gasztronómiai ünnep, hanem egy érzelmekkel, ízekkel és hangokkal gazdagított közösségi esemény, amely összeköti a város lakóit és látogatóit. Együtt ünnepeljük a helyi kultúrát, ízeket és identitást, miközben hozzájárulunk a közösségi tudatosság és a fenntartható életmód terjedéséhez.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában