boon.hu video

2024.07.25. 09:00

A Tisza-tó írott és íratlan szabályai (kisfilm)

A rendőrség számára kiemelt fontosságú a Tisza-tó három vármegyét érintő rendészeti feladatinak ellátása mellett a környezetvédelem is.

Boon.hu

Fotó: Gál Gábor

"Ljasuk Dimitry filmes a Tisza-tó tiszteletbeli nagykövete filmet készített a Tisza-tó írott és íratlan szabályairól. A természetvédelem és a közbiztonság közös érdekünk. Köszönjük a filmet!” - írta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a közösségi oldalán.

A Tisza-tavi régiós közbiztonsági bizottság munkájáról bővebben itt olvashat.

A tó megóvását szolgálja

„Amikor 50 éve a mérnökök megtervezték a Tisza-tavat, nem gondolták, hogy fél évszázaddal később ilyen vadregényes vízivilág jön létre. Ahogy arra sem számítottak, hogy kiemelt turisztikai célpont lesz, mindenki látni akarja, élvezni és elvenni belőle valamit. Az ember alkotta paradicsomot épp tönkre teszi a felelőtlen és kontrolálatlan emberi tömeg. A film célja, hogy ezt a folyamatot megállítsa. Ljasuk Dimitry a film rendezője és szereplője végig vezeti a nézőt, leendő turistát, hogy milyen írott és íratlan szabályokat kell annak betartania, aki a világörökség részét képező Tisza-tóra látogat. Találkozik a vízirendőrökkel, bemutatja a természetvédelmi őrök munkáját, elmeséli hogy épült a Tisza-tó és mi lett mára belőle. Túravezetőkkel barangol, csónakvezetésre tanít, horgászokkal találkozik, vízimentővel beszélget, gyermekekkel kenuzik és körbebiciklizi a tavat is. A kalandok és történetek mellett a film minden egyes mondata és képkockája a tó megóvását és fenntartható jövőjét szolgálja” – írják a film szinopszisában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában