Szenzáció

3 órája

Csodálatos égi jelenség Sajóörös felett

Különleges látványnak volt tanúja az egyik közösségi csoport tagja. Az arról készült fényképfelvételeit meg is osztotta. Sarki fény tűnt fel Sajóörös felett.

Boon.hu

Lencsevégre kapták a sarki fényt Sajóörösnél

Forrás: Facebook

A Tiszaújváros Most Facebook-csoport egyik tagja tette közzé október 10-én szenzációs fényképfelvételeit, amely - mint írja, a sarki fény látható. A bejegyzés szerint Sajóörös felett kapta lencsevégre a különleges égi látványt. 

sarki fény
Csodálatos égi látvány a sarki fény
Forrás: Facebook

A sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban (de nem állandóan) az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre.

Így keletkezett a sarki fény

Sarki fény akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek. A légkör összetevői emiatt ionizálódnak és gerjesztődnek, így fényt bocsátanak ki különböző színekben. Formáját az ionizálódott összetevők mozgása határozza meg. A beérkező protonok elektronbefogással hidrogénatomokká alakulnak, így a gerjesztett hidrogénatomokra jellemző színeket bocsátják ki (vörös, kék, ibolya). A légkör leggyakoribb összetevői az oxigén (vörös, zöld) és a nitrogén (kék, ibolya) színei is láthatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában