Pénzmosás

2024.08.09. 14:32

Bankszámla adatok megszerzésével szerzett milliókat egy nő

A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a nőnek a letartóztatását, akivel szemben pénzmosás bűntette miatt indult büntetőeljárás.

Boon.hu

Megszerezte a szükséges adatokat a pénzmosáshoz

Forrás: Getty Images

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított 2024. február 13. napjától kezdődően több személyt megkeresett azzal, hogy szervezzenek be olyan, mélyszegénységben élő személyeket, akik bankszámlákkal rendelkeznek, vagy amennyiben nincs bankszámlájuk, akkor nyissanak a nevükre, majd a számla adatokat küldjék el neki. Elmondta, hogy a számlákra különböző pénzösszegek fognak érkezni, amelyek készpénzben való felvételében, majd a neki történő átadásában működjenek közre, cserébe 10 százalék jutalékot ígért.

A nagy átverés 

Ezt követően 2024. február 13. és 2024. május 6. között összesen 16 esetben szerezték meg ismeretlen elkövetők különböző magánszemélyek bankszámla adatait oly módon, hogy magukat banki ügyintézőnek kiadva rávették a sértetteket, hogy telepítsék mobiltelefonjukra a távoli hozzáférést biztosító Anydesk alkalmazást, melynek segítségével a sértettek tudta és beleegyezése nélkül, a magánszemélyek bankszámláiról különböző pénzösszegeket utaltak egy másik bankszámlára, majd arról a pénzösszegeket kivették. 

Az ügyben eddig az ismeretlen személyek által információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt egyesített bűnügyekben összesen 97 301 235 forint kárt okoztak

, melyből 43 471 323 forint megtérült. A gyanúsított a cselekmény elkövetése révén 35 601 285 forint jogtalan haszonra tett szert.

Veszélyeztetné a bizonyítást 

A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntette megállapítására. A bíróság álláspontja szerint a nagy tárgyi súlyú bűncselekmény miatt kiszabható szabadságvesztés mértéke, amely 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés, már önmagában felveti a szökés, elrejtőzés veszélyét, melyet a gyanúsított személyi körülményei sem ellensúlyoznak. Emellett fennáll annak a veszélye is, hogy a gyanúsított-társak jogellenes befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetné. A gyanúsított legális jövedelemmel nem rendelkezik, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb hasonló bűncselekményt követne el. A bíróság mindezek alapján egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. 

A végzés nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be - tudta meg a boon.hu.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában