Helyi közélet

2010.07.07. 14:15

A tinédzserek eltűntek a szállodákból

<p>Miskolc - Hogy nyaralunk mi? Pár napra vagy akár több hétre utazunk el? Mit mond a szakember?</p>

A nyaralást tervezők egyharmada egyszerre csak 4-6 napot szentel feltöltődésre. A fiatalok, az alacsonyabb végzettségűek és a falvakban élők inkább csak néhány napot szánnak egy-egy nyaralásra, a diplomások és az idősebbek azok, akik közt az átlagosnál többen kapcsolódnak ki 10 napnál hosszabb időre – mindez a Kutató Centrum felméréséből derül ki. Valóban ez a helyzet, ezek az adatok jellemzőek megyénkre is? Ennek próbáltunk utánajárni, de közben számos olyan érdekességre bukkantunk, amit a felmérés ugyan nem tartalmaz, de a szállodaiparban dolgozók tapasztalják.

Ostorházi Imrét, a Kikelet Klub Hotel tulajdonosát elsőként a vendégéjszakák számáról kérdeztük. Válasza az volt: július és augusztus az a két hónap, amikor egyhetes foglalások vannak, 80 százalékban belföldi vendégek, 20 százalékban a szomszédos országokból érkeznek turisták. Hozzátette: az év többi részére azonban valóban az a jellemző, hogy pár napra jönnek a vendégek.

A gyereknek ingyenes

Beszélgetésünk alatt egy érdekességet is említett, mégpedig azt, hogy eltüntek a tinédzser korú gyermekes családok. Csaknem 1,5 éve ez a réteg nem jön nyaralni – hangsúlyozta. – Ez nem csak náluk jellemző, hanem országos tendencia. Ostorházi Imre szerint – és kollégáival beszélgetve is erre a következtetésre jutottak – ennek a válság lehet az oka. Az ugyanis, hogy a 8-15 év közötti korosztályt mutatóban sem látni, azért lehet, mert a családok nem tudják megfizetni a hosszabb nyaralást – fogalmazott. Éppen ezért a vendégek főleg a nyugdíjas korosztályból kerülnek ki, vagy fiatal párok, esetleg kisgyermekes szülők, hiszen nekik a gyerek után nem kell fizetni – tudtuk meg.

Ostorházi azt is elmondta, hogy kihasználtságuk igaz, hogy 70 százalékos, de azért, hogy ezt tartsák, sokkal több szolgáltatást kell nyújtaniuk, csak szállásra ugyanis nem jönnek a vendégek – hangsúlyozta.

Másik érdekesség, hogy ma már nem a hétvégék erősek, hanem a hétköznapok. A vendégek főleg vasárnap érkeznek, és a hétvégékre hazautaznak – magyarázta. 11 évig nem volt probléma a hétvége kihasználtsága, mára igen – mondta.

És, ami még változott az egy évtized alatt az a fizetési morál, romlott. Ostorházi Imre elmondta: ma már előleget kell kérniük foglalásnál, mert lazult a pénzügyi fegyelem. Hozzátette: az emberek egyszerre több helyen is lefoglalják a szállást, és utolsó pillanatban döntik el, hova is mennek, ezért van szükség az előlegre. 

Az a bizonyos torta

Ostorházi Imre a nyári turizmust két részre bontotta, szerinte van a balatoni, amit jól eladnak a vidék rovására, és van a vidéki Magyarország. Ez utóbbi próbál azon a bizonyos tortán osztozni – mondta. De a szeszélyes nyár Miskolctapolca malmára hajtja a vizet – vélekedett. – Hiszen a fürdők közül a Barlangfürdő az, ami 10 hónapos attrakció.

Azt is megtudtuk, hogy a legtöbben ma már interneten keresnek szállást vagy szájhagyomány útján, azaz valaki ajánlja valakinek. Szép lassan átrendeződik a piac – mondta Ostorházi Imre.

ÉM - SZR

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában