Nyelvvizsgamentes diploma

2020.04.21. 11:30

Hamarosan szabaduló diplomák

A Miskolci Egyetemen két körben adják ki a nyelvvizsga hiánya miatt beragadt okleveleket.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Április 20-tól lehet kérvényezni a beragadt diplomák kiállítását a Miskolci Egyetemen. Az intézményben közel 3500 oklevelet nem tudtak kiadni az elmúlt évek során, mert ennyi hallgató ugyan sikeres záróvizsgát tett, de nyelvvizsgát nem szerzett.

A Miskolci Egyetem a honlapján közzétett közleményében ad részletes tájékoztatást arról, hogy a nyelvvizsga-követelmények teljesítése alól mentesülő diplomák mikor és hogyan vehetőek át.

Az intézmény felhívja a figyelmet, hogy csak abban az esetben állítják ki az oklevelet, ha a hallgató tanulmányi kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett, és legkésőbb 2020. augusztus 31. napjáig sikeres záróvizsgát tesz.

Két körben

Először, április 20-ától azon volt hallgatók oklevelét állítják ki, akik a 2006/2007. tanév I. félévét követően kezdték meg tanulmányaikat. Június 20-ától pedig azok részére állítják ki az oklevelet, akik a 2006/2007. tanév I. félévét megelőzően kezdték meg tanulmányaikat. Az oklevél kiállításának döntő szempontja tehát a képzés megkezdésének ideje és nem a tanulmányok befejezésének ideje vagy a sikeres záróvizsga napja.

Az oklevél kiállítását e-mailben lehet kérni a Hallgatói Központ honlapján található kérelem kitöltésével április 20-ától. A kiállított okleveleket, előre egyeztetett időpontban, a Miskolci Egyetemen személyesen vagy meghatalmazott képviselő útján lehet majd átvenni, olvasható az intézmény közleményében. Hozzáteszik: az oklevél átadása-átvétele során a járványügyi intézkedések betartása kötelező.

Egy teherrel kevesebb

Kollégánk, Bájer Máté újságíró is azok közé tartozik, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudták átvenni egyetemi diplomájukat. 2018-ban sikeres záróvizsgát tett a Miskolci Egyetemen magyar–történelem és régészet szakokból. A nyelvvizsga is tervben volt, de valahogy nem jutott el odáig.

– Talán 2012-ben voltam hozzá a legközelebb. Általánosban és középiskolában németet, latint tanultam. A németet nem szerettem, latin nyelvvizsgára pedig végképp nem gondoltam. Ezért angolt kezdtem el tanulni, és a nyelviskolában eljutottam addig a szintig, hogy „nyelvvizsgára mehet”. Aztán valahogy nem volt idő az intenzív felkészülésre, mert közben elkezdtem dolgozni. De soha nem tettem le arról, hogy nyelvvizsgázzak. „Majd ezen a nyáron”, ezt mondogattam minden évben – meséli Máté.

Most pedig, hogy felszabadul a diplomája, úgy fogalmazott, „lement egy teher a vállamról”. Megjegyezte: a mindennapi boldoguláshoz elég a mostani nyelvtudása, a munkájához pedig az eddigi ismeretei, tapasztalatai szükségesek, valamint a meglévő képességei és kreativitása.

A tudás számít

Kovács István 2007-ben záróvizsgázott a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karán. Számára már az egyetemi tanulmányok sem voltak könnyűek, hiszen mellette dolgozott. A levelező tagozat is azt jelentette, hogy heti 3-szor kellett az egyetemre járnia. Végzés után aztán lakást vásárolt, annak felújításával volt elfoglalva, majd jöttek a gyerekek. Se energiája, se ideje nem maradt a nyelvtanulásra, közben a munkahelyén is helyt kellett állnia.

– Épp most, hogy már nagyobbak a gyerekek, gondoltam arra: meg kellene szerezni a nyelvvizsgát. Bár az is igaz, nem a végzettségemnek megfelelő munkakörben dolgozom, a jelenlegi munkahelyem pedig nem kér felsőfokú végzettséget. Fél évig mérnökként is dolgoztam, ahol elfogadták a záróvizsgáról szóló igazolást. Az állásinterjún pedig nem a nyelvvizsga számít, hanem a nyelvtudás – hangsúlyozta István.

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora korábban azt mondta az Észak-Magyarországnak: örül a kormány azon döntésének, hogy felszabadulhatnak a nyelvvizsga hiánya miatt beragadt diplomák. Mégpedig azért, mert azok a diákok, akik letudtak minden vizsgát, megírták a szakdolgozatukat és megvédték azt, valamint a záróvizsgát is teljesítették, kész szakemberek. De azért, mert nincs nyelvvizsgájuk és emiatt diplomájuk sem, nem dolgozhatnak diplomás munkakörben.

(A borítóképen: Diplomaátadás a Miskolci Egyetemen – „rendes eljárás” keretében)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában