Szezonnyitó

2024.06.25. 19:30

Indul a turisztikai szezon vármegyénkben

Igyekeznek megoldani a munkaerőhiányt a rohamosan fejlődő idegenforgalmi ágazatban.

Bódisz Attila

Verbovszki Károly, Háromhuta polgármestere, Bihall Tamás a BOKIK elnöke, Csatlós Csaba az Újhuta Kastélyszálló igazgatója, valamint Bágyi Péter a BOKIK turisztikai és vendéglátó osztályának elnöke

Fotó: Bódisz Attila

Az idei turisztikai szezon kilátásairól, valamint a turizmus és vendéglátás aktuális trendjeiről esett szó a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának hagyományos turisztikai szezonnyitó találkozóján, amit Háromhután, az Újhuta Kastélyszállóban rendeztek meg kedden. 

Számolni kell a turisztikával

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke az eseményt megelőzően tudósítónknak elmondta: a vármegye gazdaságának gerincét ugyan az ipar teszi ki, hiszen jelentős vegyipari, fémipari, gépipari és autóipari gyártók, valamint beszállítók működnek a térségben, de egyre komolyabban kell számolni a turisztikával és a vendéglátással is, amely több száz vállalkozást jelent. Hozzátette: sokan gondolják úgy, hogy még jelentős fejlődési lehetőség van ebben az ágazatban főleg Zemplénben, ahol a természeti környezet, a történelmi múlt értékei, valamint a bor és gasztronómia sajátos egysége kiegészülve más szórakoztató lehetőségekkel, komoly turisztikai vonzerőt jelentenek. 

Helyben is tapasztalható a munkaerőhiány

Megjegyezte: sajnos azonban már nem csak a Balatonnál tapasztalható a vendéglátóipari szegmensben szakember- és munkaerő hiány, hanem a vármegyében is, amely éttermek és szálláshelyek működését nehezíti. 

A kamara éppen ezért a duális szakképzés erősítésével szeretné segíteni azokat a vállalkozásokat, amelyek ilyen problémákkal küzdenek kiegészítve a felsőoktatásban és a felnőttképzésben rejlő lehetőségekkel. Hiába képeznek ugyanis a térségben is például sok szakácsot, felszolgálót, nagy az elszívó hatás is, sokan Budapesten, Ausztriában, vagy még távolabb vállalnak végül munkát – közölte a BOKIK elnöke. 

A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés 
Fotó: Bódisz Attila

Kiemelte: a duális képzéssel azonban nemcsak pénzt kaphatnak már a képzés során a résztvevők, de a munkahelyeknek is esélyük nyílik arra, hogy megtartsák az általuk képzett dolgozót.

Cél a minőségi turizmus

Éppen a munkaerőhiány enyhítésében szeretne segíteni a térségben a sárospataki központú Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) is, amelynek turizmus és vendéglátás tanszékének tanszékvezetője, dr. Remenyik Bulcsú is előadást tartott az eseményen. 

Elmondta: a kormány a fejlesztések terén Tokaj-Hegyaljáról és Zemplénről egy nemzetközi szintű, prémium gasztro- és bor desztinációként gondolkodik.

 Ehhez szeretnének megfelelő szintű vendéglátó szakembereket képezni, ami iránt nagy az érdeklődés az egyetemen - jelentette ki. A minőségi turizmus előfeltétele az ahhoz illő szolgáltatások, amelyekhez viszont megfelelő szakemberek szükségesek – közölte a tanszékvezető. Ezt előzték meg a Kisfaludy Program szállodafejlesztései is, amelynek eredményeként ha a szállásadók és vendéglátók minőségi szolgáltatásokat kínálnak, egyre több olyan turista jelenik meg, aki ezekért hajlandó sok pénzt fizetni – fűzte hozzá. 

Nagy előrelépésnek nevezte ebben a duális képzésben az egyetem és az ötcsillagos tarcali Andrássy Kúra és SPA között nemrég megkötött megállapodást, a közös projektre épülő oktatásra már most komoly az érdeklődés – hangsúlyozta. Az egyetemen ezt a minőséget luxusszálloda menedzser képzésként oktatják.

Jövő héttől dömping

Bágyi Péter, a BOKIK idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának elnöke, a Zemplén Idegenforgalmi Kft. ügyvezetője munkatársunknak elmondta: szezonnyitó rendezvényüket minden évben megrendezik, amely keretében a nyári idény, valamint az év további részének trendjeit beszélik át a szakemberek.

 Most egy kicsit később hirdették meg ezt az eseményt a megszokottnál, mert az iskolai szünet kezdete csúszott egy hetet, valamint most zajlanak még a szóbeli érettségi vizsgák is, mindkettő meghatározó szempont a hazai turizmusban – mondta. 

A rendezvénynek helyet adó Újhuta Kastélyszálló 
Fotó: Bódisz Attila

Kifejtette azt is: az úgynevezett dömping időszak a jövő héttől várható és bíznak benne, hogy egy sikeres szezon előtt állnak mindannyian. Hozzáfűzte: a vármegye nagyszerű adottságokkal rendelkezik. A kulturális örökségek, a sátoraljaújhelyi kalandpark, a miskolci és a vármegyeszékhely körüli látnivalók, valamint a fürdők jelentős mennyiségű turistát vonzanak nemcsak nyáron, hanem ősszel és télen is, ám az igazi főszezon a július és az augusztus. 

Szálláshelyek újultak meg

Kiemelte: 2017 óta a Kisfaludy Programnak köszönhetően számtalan szálláshely újulhatott meg a vármegyében is, amellyel nagyot lépett előre az ágazat, igazán minőségi szolgáltatásokkal várják a szállásadók és a vendéglátók a turistákat a térségben.

 Kérdésünkre válaszolva megjegyezte azt is: a közlekedési infrastruktúra is fejlődött, ugyanis Budapest irányából Szerencsig már viszonylag gyorsan és jó minőségű úton lehet eljutni, de a 37-es út, valamint más utak további fejlesztésére nagy szükség lenne.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában