Szokások

2024.06.25. 14:00

Melyek a nyaralási szokások vármegyénkben? - utánajártunk

Hurrá Nyaralunk! – kiáltunk fel végre az elkövetkező napokban, hetekben. Azt azonban hogy hol, mennyiért és milyen körülmények között érdemes vakációzni, mindenki másképp gondolhatja.

Galambos Eszter

Albánia is vonzó célpont lett a tengerpartjával

Fotó: AFP

Külföldön nyaralni jobban megéri

Anita és Norbert Miskolcon élnek külföldre szeretnének menni nyaralni, úti céljuk Bulgária. Azért nem belföldre mennek, mert kikalkulálták, hogy ha a Balatont választanák ugyanilyen kondíciókkal, akkor az sokkal drágább lenne. Anita számításai szerint egy balatoni egy hetes utazás, úgy hogy saját autóval mennek és olyan szállodában foglalnak helyet ahol medence van és reggeli és vacsora is, két felnőtt és egy gyerek esetében, legalább hatszázezer forint. Ehhez képest Bulgáriába négyszázezer forintért mennek busszal, hét éjszakára és nyolc napra, úgy hogy ugyanezt az ellátást kapják egy tengerparti szállodában. Itt élvezhetik a homokos tengerpartot és nagy valószínűséggel végig remek lesz az időjárás is. 

Mivel szervezett utazásról van szó, lesz lehetőség fakultatív programokra is. A nagylányukat viszik magukkal, kisfiúk mivel nincs három éves, itthon marad a nagymamával és a nagynénivel. Tavaly is voltak és mivel minden számításuk bejött, ezért választották újra a Napospartot. Főszezon közepén készülnek, augusztus második hetében. Még egy nyaralást terveznek az idén belföldre, a barátaikhoz a Velencei-tóra. Itt anyagilag az egy könnyítést jelent, hogy a szállásért nem kell fizetniük. Oda az egész család megy majd, hiszen fontos hogy a gyerekeik számára is egy élményekben gazdag vakációt tudjanak nyújtani.

Remek lehetőségek vannak belföldön is 

Lukács Béla Harsányban él és szerelmével Noémivel Albániába készül a nyáron. Az ötlet úgy jött, hogy ismerőseik voltak ott akikre nagyon jó benyomást tett a kulturált tengerpart. Az árak alacsonyabbak mint Horvátországban információik szerint. Mindenképpen megpróbálnának autóval lemenni, mert körülbelül ötszáz kilométerről van szó, ami egy jó személygépkocsival könnyen levezethető. Egy hétre szeretnének menni kettesben, augusztus második felében.

Béla úgy gondolja, hogy a belföldi nyaralási lehetőségekben is változatos a kínálat. Nagyon jó színvonalúak a wellness központok és lehet olyat találni amelyeknek az ára is elfogadhatók. A magán szálláshelyek is szóba jöhetnek ha családos nyaralásról van szó, ezért a gyerekekkel és azok barátaival Bogácsra és Tiszavasváriba is készülnek. Igaz, hogy ilyenkor a bevásárlást és főzést ugyanúgy meg kell oldani mint a hétköznapokban, de mégis óriási közösségi élményt nyújthat mindenki számára egy ilyen vakáció.

Falusi turizmusban is érdemes gondolkodni

Lukács Béla hozzáteszi, hogy ő maga is csinálta közel harminc évig a falusi vendégfogadást az Aggteleki Nemzeti Park legdélebbi csücskén, Teresztenyén. Alapító tagja volt a Falusi Vendéglátók Országos Szövetségének és sok-sok pályázat keretén belül öt falusi parasztházat újított fel, amelyek szálláshelyként üzemeltek. Már tíz éve nem foglalkozik ezzel, de nagyon jó szívvel ajánlja ezt a kikapcsolódási formát mindenkinek, hiszen a falusi turizmus nagyon kulturált formában fogadja a vendégeket.

Vármegyénk rejtett kincse: a Vadna-Park

Varga Tímea Kazincbarcikán él és mint az elmúlt években mindig most is a városától tíz kilométerre lévő Vadna-Parkba tervezi a nyaralását. A tó tiszta és élővíz, ez nagyon sokat jelen a számára. Ezeken kívül minden olyan szolgáltatás adott, ami akár egy szállodában is. Van sportolási lehetőség, vannak szabadtéri kondicionáló gépek, supot lehet bérelni, illetve búvárkodni is lehet. A hátsó strandrész egy homokos part illetve mivel állat- és kutyabarát hely a kiskedvencek számára is van kialakított rész. A gyerekekre is gondoltak a tulajdonosok így egy úszósziget is található a tóban, egy száztíz centis illetve egy nyolcvan centis medencével. 

Egy éjszaka egy teljes apartmant bérelve negyvenezer forint, itt egy hat fős család kényelmesen elfér és még a kiskedvencet is viheti és számukra a strandbelépő ingyen van. Ezek a házak teljesen felszereltek, légkondival ellátottak, a parkban főzési és szalonnasütési lehetőséggel. A területen büfé is üzemel, ahol minden kapható ami mondjuk egy balatoni büfében. Így egy öt éjszakás családi nyaralás kihozható kétszázötven - háromszázezer forintból.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában