Program

1 órája

Miskolc kohászati örökségének ünnepe a Fazola Nap

Közel két évtizede népszerű rendezvény, melynek célja Miskolc kohászati örökségének megőrzése és felidézése. A Fazola Nap már tizenhetedik alkalommal, a Múzeumok Őszi Fesztiváljának részeként várja ma az érdeklődőket a Massa Múzeumnál, az Őskohónál.

Gárdonyi Edina

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódik a Fazola Nap, amelynek fontos része a látványcsapolás.

Fotó: BOON

Miskolc már nem acélváros, de a múlt örökségének ápolása, értékeink megőrzése a jelen fontos feladata. Városunk kohászati múltját idézi fel évről évre a Fazola Nap.

Fazola Nap
A Fazola Nap kitűnő kikapcsolódási lehetőség a családok számára is
Fotó: BOON

Fazola Nap a kohászati hagyományok nyomában

Dr. Harcsik Béla, a Kohászati Gyűjtemény vezetője érdeklődésünkre kiemelte Fazola Henrik és fia, Fazola Frigyes kohászati örökségét. Frigyes nevéhez fűződik az Újmassai Fazola-kohó és a diósgyőri széntelepek felfedezése, amely döntő szerepet játszott abban, hogy 1868-ban Miskolc mellett döntöttek az állami vasmű létrehozásakor. A Fazola Nap - ezúttal október 5-én - fontos része a tiszteletbeli kohászavatás és látványos kohászati csapolás.

Látványos programok a kohónál

A szakmai programokon túl minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő programot. A Vasverő hámorban izgalmas kovácsmesterség-bemutatókat tartanak, amelyek során a látogatók megismerhetik a hagyományos kovácsolási technikákat. A Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnöki Kar öntészeti bemutatóval, anyagtudományi játszóházzal, míg a Földtudományi és Környezettudományi Kar interaktív foglalkozásokkal várja az érdeklődőket.

Sokszínű családi programok

A diósgyőri sínek készítésének bemutatása mellett a Massa Múzeum tárlatvezetései révén a látogatók betekintést nyerhetnek a térség gazdag kohászati múltjába. A Dallamok Szárnyán Művészeti Klub zenés műsora is gazdagítja a programot, míg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárgyűrűzési és természetvédelmi bemutatóval, valamint gyermekfoglalkoztatóval készült. A Szeleta Park Látogatóközpont, a Miskolci Gombász Egyesület, az Északerdő Zrt. Erdei Iskolája és más helyi szervezetek is izgalmas programokkal várják a látogatókat, biztosítva a családok számára tartalmas és szórakoztató kikapcsolódást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában