Siker!

2024.06.23. 12:30

Szenzációs eredményeket hozott a kutatás a Miskolci Egyetemen

Innovatív megoldás a DNS/RNS izolálásban és azonosításban: mágneses nanorészecske-alapú új diagnosztikai platform jött létre.

A Miskolci Egyetem főbejárata

Fotó: ÉM

A Miskolci Egyetem kutatói olyan új mágneses nanorészecskéket szintetizáltak és alkalmaztak, amelyek specifikusan képesek kötődni a DNS és RNS molekulákhoz. Az eljárás lehetővé teszi egy költséghatékony DNS/RNS izolálási protokoll kifejlesztését, amely forradalmasíthatja a molekuláris diagnosztikát. A kutatás az NKFIH Alap támogatásával valósult meg.

Automatizált eljárásokban segít a robot

A mágneses nanorészecske-alapú DNS/RNS izolálás kifejlesztését követően megkezdték az eljárás automatizálását egy pipettázó robot segítségével. Ez a technológiai fejlesztés minimalizálja az emberi hibák lehetőségét és növeli a folyamat hatékonyságát. A következő lépésben a PCR reakció összemérésének automatizálását is elvégezték. E két automatizált folyamat kombinálása révén egy teljesen új, mágneses nanorészecske-alapú diagnosztikai platformot hoztak létre.

Gyors és pontos azonosítás

Az új platform képes különböző eredetű örökítőanyagok, például virális és bakteriális DNS és RNS gyors és pontos azonosítására. A folyamat egyszerű és hatékony: a mintát a pipettázó robotba helyezve, a szintetizált mágneses nanorészecskék és a szükséges reagensek segítségével a robot elvégzi a DNS/RNS izolációját, valamint a PCR reakció összemérését. Az eredmény egy megnövelt érzékenységű, nagy áteresztőképességű, automatizált diagnosztikai eljárás.

Széleskörű alkalmazási lehetőségek

A kifejlesztett eljárás különösen kritikus a virális vagy bakteriális fertőzések azonosításában, ami nemcsak a világméretű járványok esetében, de kisebb gócpontok felfedésében és kórházi fertőzések azonosításában is jelentős szerepet játszhat. 

Az új platform lehetővé teszi a gyors reagálást és a megfelelő járványügyi intézkedések bevezetését, elősegítve ezzel az egészségügyi rendszerek hatékonyabb működését. A kutatás és fejlesztés során elért eredmények azt mutatják, hogy az automatizált, mágneses nanorészecske-alapú diagnosztikai platform nemcsak megbízható és pontos, de jelentősen csökkenti az izolálási és azonosítási folyamat költségeit is. Ez a technológiai újítás a jövőben számos területen kínálhat megoldást a gyors és hatékony diagnosztikára.

Innovatív diagnosztikai fejlesztések a Miskolci Egyetemen népegészségügyi szempontból kiemelkedő fontosságú betegségek azonosítására / 2020-1.1.6-JÖVŐ-2021-00009

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában