Ereklye

2024.06.02. 19:00

Tokaj-Hegyalja ereklyéje újra teljes pompájában ragyog

A Béres az egyik legismertebb márkanév Magyarországon, mely mögött egy elkötelezett és hagyománytisztelő család áll. A Béres család elkötelezettsége azonban nem korlátozódik a gyógyszergyártásra. Az elmúlt több mint húsz év során nevük szorosan összefonódott Tokaj-Hegyalja borvidékével is.

Gárdonyi Edina

Monokon található a Szent Orbán ereklye Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Béres József megosztotta a boon.hu-val, miért döntöttek úgy, hogy a Béres család Tokaj-Hegyalja vidékén alapít borászatot. A felesége, Béres Klára jelentős szerepet játszik a tokaji borvidék hagyományainak ápolásában és népszerűsítésében a Szent Orbán 1771 Egyesület elnökeként.

A Szent Orbán 1771 Egyesület megalakulása

Ez szorosan összefügg a Tokaji Borbarátnők Társaságával. Húsz évvel ezelőtt a tokaj-hegyaljai Mádon tizennyolc nő, akik erősen kötődtek Tokaj-Hegyaljához, úgy döntött, hogy létrehozzák a Tokaji Borbarátnők Társaságát. Céljuk az volt, hogy a tokaji borok hazai és nemzetközi hírnevét öregbítsék, valamint a helyi értékeket, kulturális hagyományokat megőrizzék és támogassák a régió felemelkedését. A társaság munkájában azóta is borászok, feleségeik és a borvidékhez kötődő emberek egyaránt részt vesznek. A női szemlélet és lehetőségek révén kívánják előmozdítani a régió fejlődését – idézte fel a boon.hu számára Béres Klára a kezdeteket, amik elvezettek a Szent Orbán 1771 Egyesület megalapításához.

Hagyomány lett a Szent Orbán zarándoklat

„Amikor 2013-ban felfedeztük, hogy Monokon, a templom alagsorában egy csodálatos ereklye található – Szent Orbán földi maradványai – eldöntöttük, hogy ezt meg kell mutatni a világnak. A Tokaji Borbarátnők Társasága a Monoki Plébánia és Monok Község Önkormányzatának támogatásával megrendezte az első Szent Orbán zarándoklatot, amit a koronavírus-járvány kitöréséig minden évben megtartottunk, majd utána is. A zarándoklat során az ereklyét településről településre visszük, és az áldását kérjük az itt élőkre. Ez egy fordított zarándoklat, ahol nem a zarándokok mennek egy helyre, hanem az ereklye járja körbe a borvidéket. A tízéves évforduló alkalmából úgy döntöttünk, hogy a Szent Orbán kultuszát támogató tevékenységünket leválasztjuk a társaságról, és Szent Orbán 1771 Egyesület néven új egyesületet hozunk létre. 

Az egyesület célja, hogy ne csak a tokaji régióban, hanem nemzetközi szinten is népszerűsítse Szent Orbán kultuszát. 

Nagyon örülünk, hogy az ereklyét az elmúlt két évben restaurálták, és visszahozták Monokra. – válaszolta Béres Klára elnök a boon.hu kérdésére, hogy miért alapítottak külön egyesületet.

Béres Klára Monokon
A Szent Orbán ereklye előtt áll Béres Klára Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az ereklye évszázadok óta Tokaj-Hegyalja kincse

Az ereklye 1771-ben került ide Kelemen pápa jóvoltából, aki jó kapcsolatot ápolt Andrássy István gróffal. Az ereklyét nagy becsben tartották, és hosszú időn át a templomban őrizték – tette hozzá azzal kapcsolatban, hogy miért szerepel az egyesület nevében az 1771-es évszám. A Szent Orbán 1771 Egyesület megalakítását azért tartották fontosnak, mert így még koncentráltabban tudnak dolgozni Szent Orbán kultuszának építésén. 

Az egyesület különválasztása lehetőséget adott arra, hogy specifikusan erre a feladatra összpontosítsunk, miközben a Tokaji Borbarátnők Társasága továbbra is támogatja és segíti tevékenységeinket

 – hangsúlyozta az elnök, hogy a két egyesület továbbra is karöltve dolgozik Tokaj-Hegyaljáért. Ezt kiegészítette azzal, hogy a Szent Orbán zarándoklat a monoki plébánia és a monoki önkormányzat támogatásával valósul meg.

Utazó ereklyét készíttettek

Az ereklye körüli tevékenységeink folyamatosak. A tavalyi Eucharisztikus Kongresszus idején készíttettünk egy új ereklyetartót Mezei Kata művész közreműködésével. Az új utazó ereklye most fog először körbejárni Tokaj-Hegyalján. Emellett az ereklye restaurálása is megtörtént, így most régi patinájában térhet vissza Monokra. Továbbra is az a célunk, hogy minél több ember megismerje és tisztelje Szent Orbán pápa örökségét, mind a régióban, mind világszerte

 – ismertette eddigi tevékenységük részleteit a boon.hu-nak Béres Klára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában