boon.hu video

2024.06.24. 19:19

Újabb kívánságot teljesített a Csodalámpa Alapítvány, Miskolcon (fotók, videó)

A Pro Voluntarius díjas Csodalámpa Alapítvány teljesítette a GYEK Gyermekrehabilitációs Osztályának a kívánságát. A Lélek-Hang-Játék projekt keretében egy Snoezelen Multi-Szenzoros Terápiás Szobát adtak át június 24-én, hétfőn az osztályon a kis betegeknek, szüleiknek és az őket segítő szakembereknek

Galambos Eszter

Patzauer Éva a Csodalámpa Alapítvány ügyvezetője, Büdi László, a a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház megbízott főigazgatója, és Zahuczky Katalin, a Gyermekrehabilitációs osztály osztályvezető főorvosa

Fotó: Vajda János

A sajtótájékozató Dr. Büdi Lászlónak a kórház megbízott főigazgatójának köszöntő szavaival indult. Nagy örömmel fogadta amikor megkapta az értesítést arról, hogy a Csodalámpa Alapítvány egy ilyen beruházást hoz a kórházba. Úgy gondolja, hogy ez egy rendkívüli hiánypótló támogatás az intézmény számára, a terápiák mellett a gyermekek közérzetére, lelki és mentális állapotára is óriási hatással van, hiszen a pici gyermekek a kórházi osztályokon állandó stressznek vannak kitéve, magányosnak érzik magukat. A monoton napokon egy ilyen helyiségben végzett terápia alkalmas arra, hogy megbékéljenek és megnyugodjanak.

Multiszenzoros környezettel a gyógyulásért 

Dr. Zahuczky Katalin a GYEK Gyermekrehabilitációs Osztályának Osztályvezető Főorvosa kiemelte, hogy ez valóban egy hiánypótló, új terápiás lehetőség az osztályon. Már régen szerették volna megvalósítani ezt a szobát kicsiben, de az alapítvány közreműködésével egy nagyobb, minőségibb, igényesebb szoba készülhetett el. Az ötlet onnan jött, hogy nagyon sok halmozottan sérült gyermekkel dolgoznak, ők sokszor nagyon szoronganak csak nem tudják kifejezni és nagyon nehéz őket verbális terápiákkal megközelíteni. 

Ezek a betegek ha feladathelyzetbe kerülnek az még nagyobb stresszt válthat ki. Innen jött az ötlet, hogy kellene egy szenzoros képességeket ingerlő, ugyanakkor a szorongásos helyzetet csökkentő terápia. Reméli, hogy a kis betegek számára most átadott szoba egy nyugodt környezetet biztosít majd, ami azért fontos mert stresszmentes, nyugalmi állapotban sokan jobban fejleszthetők lesznek.

Kikapcsolódás, fejlesztés és terápia egyszerre

A Snoezelen multi-szenzoros környezetek olyan pihentető terek, amelyek segítenek csökkenteni az izgatottságot és a szorongást, de ugyanakkor lekötik és örömet okoznak a felhasználónak, stimulálják a reakciókat és ösztönzik a kommunikációt. A gyengéd fény, a nyugtató hang, a pihentető illatok és textúrák használatával biztosít kikapcsolódást, fejlesztést és terápiát. Ösztönzőleg hat a résztvevőkre azáltal, hogy izgalmas látványt, zenét és hangokat, élénkítő szagokat és textúrákat kínál.

Nagybetegek gyerekek kívánságait teljesítik

Patzauer Éva az alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy nagyon régen jó kapcsolatban vannak a miskolci kórházzal. Az alapítványt férjével és közös barátaikkal együtt hozták létre 2003-ban, céljuk az volt hogy három és tizennyolc év közötti életveszélyes beteg gyerekek egy-egy kívánságát teljesítsék, hogy segítséget nyújtsanak nekik a kezelések elviseléséhez, reményt, erőt a gyógyuláshoz. Egy támogató hívta meg őket egy pályázatra és rövid időn belül kellett elkészíteni a tervet arra a témára, hogy beteg gyerekeknek és családjaiknak hogyan tudnának segíteni abban hogy lelki és mentális egészségjavulásuk bekövetkezzen. A főorvos asszonnyal és önkéntesekkel egyeztetve jött létre a szenzoros szoba ötlete, így a projekt ezen része megvalósulhatott. Ilyenkor a legnagyobb köszönet - emelte ki az ügyvezető -  a boldog gyermekek mosolya. 

Szilvágyi Erzsébet az alapítvány kommunikációs vezetője hozzátette, hogy a szenzoros szoba átadása a Lélek-Hang- Játék projekt keretében valósulhatott meg. Ennek a legfontosabb része, hogy kórházaknak segítenek játszótereket és játszószobákat kialakítani, ahol a beteg gyermekek jobban tudnak szórakozni és kikapcsolódni, másrészt fejlesztéseket is kapnak. Ez a mai esemény a projektnek az első mérföldköve volt. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában