Fagyott

2024.07.30. 10:42

Kedden még hidegebb volt a Bükkben

Július 29-én, hétfőn fagyott a Bükkben, hajnalban -3,7 °C volt a Mohos-töbörben. Kedden tovább csökkent a hőmérséklet.

Fotó: Ádám János

A hétfő hajnali -3,7 °C után kedd hajnalban -5,9 °C-ig csökkent a hőmérséklet a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet által monitorozott bükk-fennsíki Mohos-töbörben (felszín felett 2 méterrel rögzítve) - írták Facebook-oldalukon.

- Ez az érték csupán három tizeddel magasabb, mint az eddigi három végigmért nyár alatt rögzített abszolút nyári T-min. A T-görbe a hőmérsékleti inverzió enyhén zavart kiépüléséről tanúskodik. A hétfői hidegfront után a Kárpát-medencében nyugalomba jutó, hűvösebb, szárazabb légtömegek jó alapot adtak egy kifejezetten hideg reggelnek a régióban. Az éjszaka első felében még lengedezett a szél, és a felhőzet is bezavart a zavartalan kisugárzási körülmények létrejöttébe a fennsík felett. Így, bár már este 6 fele megindult a hideg levegő csapdázódása, a késő éjszakai órákban csökkent, majd újra felgyorsult a hőmérsékletcsökkenés. Öszességében azonban érvényesülni tudott a Mohos-töbör mikroklímarendszere, melynek eredménye a kedd hajnali -5,9 °C-os T-min, a hétfőihez hasonlóan reggel 5:30-kor. Ezzel az idei nyár kilencedig fagyos napján vagyunk túl a Mohos-töbör viszonylatában - írták Facebook-oldalukon.

A Kerékgyártó Róbert és csapata által monitorozott Vörösmeteor-töbörben is nagyon hideg, -2,8 °C-os érték mellett állt be a T-min. A Bükk-fennsíkon vélhetően kiterjedt talajmenti, és nagy területű légköri fagyot hozott a hajnal.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában