Fagyott

2024.07.29. 11:00

Csípős reggel a Bükk-fennsíkon

Az idei nyár eddigi leghidegebb reggelére ébredtek a Bükk-fennsíkon: -3,7 °C volt a Mohos-töbörben.

Fagyott a Bükkben nyáron - A fotó illusztráció

Vasárnap délután még 30,1 °C-on tetőzött a hőmérséklet, innen pedig fagypont alá zuhant a 2 méteren mért léghőmérséklet a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet által monitorozott Mohos-töbörben.

Az időjárási helyzet egy meglehetősen összetett lefutású hőmérsékleti görbét eredményezett. A Kárpát-medence térsége a délelőtt folyamán még anticiklonális hatás alatt állt, kánikulába illő országos maximumokkal, és nem volt ez másképp a fennsíkon sem, ahol hőségnapot regisztrált az állomás. A délután folyamán egy gyors mozgású hidegfront haladt át az országon, kevés helyen okozva csapadékot, nyomában több fokkal hűvösebb levegő érkezett és jutott nyugalomba térségünkben. Így lassú hőmérsékletcsökkenés indult meg a fennsík térségében is. A naplementét követően a front elhaladtával nyugalomba jutó légtömegek hatásaként a fennsík felett kedvező kisugárzási körülmények jöttek létre. Lassan elállt a szél, kitisztult az ég és a fennsík töbreiben megkezdődött a hőmérséklet zuhanása. 

A hőmérséklet csökkenés 05:30-kor érte el mélypontját, ahol az idei nyár eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét produkálva, -3,7 °C-on állt be a napi T-min.

A T-görbe a hőmérsékleti inverzió kései kiépüléséről tanúskodik. Az idén nyáron az első 24 órán belüli időszakot regisztrálta a Mohos-töbör mérőállomás, amikor hőség nap (T-max. ≥ 30 °C) és fagyos nap (T-min. < 0 °C) egyszerre lett rögzítve a töbrön belül.

A következő reggel szintén igen csípős lehet odafenn

 - olvasható a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet Facebook-oldalán.

Több ponton is fagyott

Szintén fagypont alá csökkent a léghőmérséklet a Kerékgyártó Róbert és csapata által monitorozott Vörösmeteor-töbörben. Ott -1,1°C-on állt be a napi T-min. a hőmérsékleti görbe hasonló lefutása mellett hajnali 05:03-kor, tehát kicsivel korábban mint a Mohosban. Így elmondható, hogy a fennsíkon több ponton is fagyott, és jóval kiterjedtebb területen, mint ahol mérések zajlanak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában