Összehasonlítás

2024.07.18. 11:10

Fizikai kontra szellemi munkavégzés

Ellentéteket szül a kérdés önmagában.

Kubik Ákos

Építőmunkások a kánikulában

Fotó: Szendi Péter

Ülsz a gép előtt egész nap, nem csinálsz semmi nehezet, mégis fáradt vagy? Nem hiszem el.

 Aki irodai munkát végez, az már hallott ilyet? Valószínűleg akinek szellemi feladatai vannak, ismerősen csenghet ez a mondat. Bizonyos értelemben igazuk is lehetne, de tudósok már feltehetőleg megtalálták az okokat, miért fárasztó a szellemi termék készítése. 

Szepesi Marcell, 43 éves építőiparban dolgozó férfi elmondta a véleményét a témáról.

 Nem ér fel a szellemi munka a fizikai munkához. Miben fáradnak el? Nem tudom elképzelni, hogy annyira megterhelő a gép előtt ülni egy fűtött-hűtött irodában vagy szobában. Kétkezi munkából élek lassan tíz éve, annyit mondhatok, hogy megnézném, meddig tudnák ezt csinálni

- mondta.

A 26 éves Fanni, aki irodai munkát végez, másképp látja.

 Elhiszem, hogy a fizikai munka lefárasztja az embert, viszont nem kell figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a mentális fáradság kihat a testre is. Több órányi tervezés és gondolkozás után nem gondolnám azt, hogy sokan energikusan pattannak ki a székükből

 - mondta. 

Mi lehet az oka? 

Egy francia kognitív idegtudós, dr. Antonius Wiehler szerint a fizikai munkához hasonlóan a hosszú ideig tartó szellemi munka is kiválthatja a fáradtság érzését, amelyet kognitív fáradtságnak is neveznek. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a prefrontális kéreg kritikus szerepet játszik a mentális erőfeszítések hátterében álló kognitív folyamatokban. Egy új tanulmány szerint az intenzív szellemi munka potenciálisan mérgező metabolitok felhalmozódását eredményezheti a prefrontális kéregben, ami  beindíthatja a szint szabályozásához szükséges mechanizmusokat, és megnehezítheti a szellemi erőfeszítést. Facebook-oldalunkon megkérdeztük a követőket, hogyan is vélekednek erről a kérdésről. Összehangzó véleményük, hogy mind a kettőnek mások a nehézségei, nehezen lehet összehasonlítani a két munkafolyamatot. 

Szerintem nem kell összehasonítani, mert mindkettőnek megvan a maga nehézsége…

 - írta az egyik hozzászóló.

 A kettő kombinációja a legtutibb

 - szólt hozzá az egyik követő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában