Rejtély

2024.07.29. 17:30

Tudta, hogy a Kilián-délen ilyen cukiságokat láthat? - képekkel

Kevés cukibb állat van a mókusnál, nem véletlenül gyermekkorunk mesehőseinek egy része is apró rágcsálóként váltja meg a világot: gondolhatunk itt a kalandor Chip és Dale-re vagy Alvin éneklő mókusaira de akár a klasszikus Misi mókusra is. A Kilián-délen élők olyan szerencsések, hogy nap mint nap testközelből is megcsodálhatják ezeket a kedves lompos farkú rágcsálókat.

Galambos Eszter

Mit rejteget a liget mélye?

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Miskolcon a Kilián városrészen a Miskolci Gasztro Centrum és dél-kiliáni egészségház mellett található az úgynevezett Mókus-liget. Az itt élők és dolgozók számára szinte már természetes hogy ebben a ligetben négy, öt mókus is él életvitelszerűen. 

Őket rejti a liget mélye
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Hogyan lett Mókus-liget?

Bartha György önkormányzati képviselő szerint a Kilián-dél az egyik legélhetőbb lakótelep a városban és külön színfoltja a Mókus-liget. A képviselő kérdésünkre elmesélte, hogy 2019-ben amikor az új dél-kiliáni egészségház létrehozása már folyamatban volt és ehhez kötelezően parkolóhelyeket kellett volna létesíteni, azt úgy akarták megoldani, hogy az itt található zöld területet és játszóteres részt kívánták erre a célra felhasználni. Ezt a lakosságnak nem tetszett és önkormányzati képviselőként ő maga sem szerette volna. Sikerült elérni, hogy ez ne történjen meg, viszont az új rendelő építési területén lévő tíz, tizenkét fát így is ki kellett vágni, hogy a korszerű, új rendelő megépülhessen. 

Ekkor döntötték el a magukat Kiliándéli Közösségnek nevező civilek és az itt élő lakosok, hogy megemlékezve arról, hogy a mókusok életterét megnyirbálták, javaslatot tesznek a hely Mókus-liget elnevezésére. 2022-ben hivatalosan beadták a kérvényt az önkormányzathoz azt közgyűlés elfogadta, a Városgazda a táblát megcsináltatta. A civil közösséggel egyeztetve úgy döntöttek, hogy két táblát helyeznek ki, az egyik az orvosi rendelő előtti zöld területre, a másik az árkád melletti részre került. Majd a lakókörnyezet további szépítése érdekében az önkormányzati képviselő liget mellett egy aszfaltos út helyett, egy zöld területet is kialakíttatott, ahova növényeket is ültettek és madár odúkat is kihelyeztek. 

Nem lettek kevesebben

Az önkormányzati képviselő szerint az építkezések nem riasztották el a mókusokat és azok a továbbiakban is nagyon jól érzik magukat a ligetben. Élelem szempontjából is el vannak látva, hiszen tölgyfák veszik körül őket. Szép árnyákos területről van szó, így főleg reggel de előfordulhat, hogy nap közben is lehet találkozni velük, rendszeresen négy-öt mókus jön-megy a fák között. Ráadásul, ahogy megyünk be a rendelőbe a váróterembe egy képzőművész alkotásaival is találkozhatunk: kis mókusszobrokkal. 

Mókusokkal reggelizhet

Konczvald István, a Miskolci Gasztro Centrum Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy egy éve saját szemével is tapasztalja reggelente a mókusok aktivitását. A nyolc órai nyitás előtt hét óra körül a terasz kipakolása során tapasztalja a munkatársaival azt, hogy a Mókus-ligetben illetve a Miskolci Gasztro Centrum étterem előtt négy, öt mókus szaladgál. Általában kiraknak nekik almát, azt jellemzően elviszik és megeszik. A vezető szerint, aki náluk kezdi egy kávéval vagy egy reggelivel a napot, annak hozzáad ez egy pluszt a napjához. A reggeli nyugalomban, árnyékos fák között, a mókusok szaladgálását nézve lemegy az emberről a stressz és ez mindenképpen jó napindító lehet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában