Harci bemutatók ismeretterjesztéssel

2024.07.21. 09:02

Ötszáz éves menetfelszerelésben gyalogoltak Kassától Sárospatakig (képekkel)

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg az ostromhétvégét.

Bódisz Attila

Sortűz a megnyitón

Fotó: BSZA

Két napra ismét élettel telt meg a sárospataki Rákóczi vár előtti várkert rész, valamint az erődítmény környéke. Hagyományőrzők verték fel sátraikat és bemutatóikkal teljesítették önként vállalt ismeretterjesztő küldetésüket, az immár hagyományos, tizenharmadik alkalommal megrendezett ostromhétvége résztvevői. A programsorozat megnyitóján dr. Tamás Edit, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának igazgatója elmondta: a 2010-ben létrejött kezdeményezés mellé állt szakmai lebonyolítókánt a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület. 2022-ben megújult a rendezvény, azóta Pataki évszázadok címmel tartják meg programjaikat. 

Ennek során több évszázad története elevenedik meg a múzeum környékén. Az igazgató emlékeztetett rá, hogy a rendezvény több mint egy évtizedes lebonyolítása során már több helyszínt kipróbáltak a vár körül, most a könnyebb megközelíthetőség miatt is a várkert sétánya mellett táboroztak le a csoportok. 

Táborbemutató
Fotó: BSZA

Dr. Tamás Edit hozzátette: a vár tíz év múlva lesz ötszáz éves, reményeik szerint addigra az ostromhétvége programja is tovább erősödik. Ennek pedig egyik lehetősége az, hogy terveik szerint több külföldi csoportot hívnak majd.

Hagyományt elevenítettek fel

Balatoni Imre, a Bethlen Gábor Hagyományőrség vezetője kérdésünkre elmondta: korábbi hagyományt elevenítettek fel azzal, hogy Kassától gyalog tették meg az utat korabeli menetfelszerelésben Sárospatakig, miközben kizárólag eleink életmódjának megfelelő eszközöket használtak a mintegy nyolcvan kilométer megtétele közben. Ezt követően vertek tábort. Csodálatos élményben volt részük – emelte ki. 

Hozzátette: a hat résztvevő csapat a kilencedik századtól a Rákócziak koráig mutatta be a táborok életmódját a Rákóczi vár kertjében. Kiemelte: az a specialitásuk, hogy minél jobban elmerüljenek az általuk képviselt, adott kor ruházatának, felszerelésének tanulmányozásában, majd azok alapján az akkori élet hiteles bemutatására törekednek.

 Tapasztalataik szerint egyre nagyobb az érdeklődés az effajta ismeretterjesztés iránt, a közönségben vannak, akik egészen az apró részletekig sok mindenre kíváncsiak – emelte ki Balatoni Imre. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában