boon.hu video

2024.08.11. 16:26

Volt bor, mámor és régészeti bemutató is vasárnap Erdőbényén - Fotók, videó

A Bor, mámor, Bénye fesztivál utolsó napján sem csökkent a lelkesedés és már a reggeli órákban nyitott borozók és remek programok várták a rendezvényre érkezőket. A legkisebbek pedig Samu csontjait is megtalálhatták egy rögtönzött régészeti ásatáson.

Galambos Eszter

A boré volt a főszerep Erdőbényén

Fotó: Vajda János

Az Ábrahám Pince vezetőjétől rákérdeztünk, hogy jól sikerült-e a fesztivál.

IMG_6666
Régészkedhettek is a gyerekek Erdőbényén
Fotó: Vajda János

„Nem abban mérem az esemény sikerességét, hogy sokan vannak-e vagy sem, de a válasz, igen, hiszen nekünk van egy olyan stabil baráti körünk és visszajáró vendégeink, akik idén is itt voltak és minden évben jönnek. A vendégek Budapestről, Debrecenből és Győrből is érkeztek. Vasárnap Ungváry Krisztián előadását lehetett meghallgatni, aki az 1941 júniusi hadbalépés ismeretlen hátteréről beszélt és podcastet is készített belőle, de az elmúlt napokban volt még moldvai, gyimesi népzene is, és könyvbemutató a méhészetről” - mondta el kérdésünkre Ábrahám Enikő, az Ábrahám Pince egyik tulajdonosa.

Egyre magasabb igényeket szolgál ki a fesztivál 

Rákos-Zichy Péter helyszíni segítőként vett részt a kezdetektől, 2009 óta, a fesztiválon rendszeresen. Budapesten él és dolgozik, ez csak alkalmi munka a számára. A tapasztalata az, hogy külföldről is érkeznek a fesztiválra, főleg Lengyelországból, rendszeresen visszajárnak. A fesztivál jellege az évek során sokat változott, az elején klasszikusabb borfesztivál hangulata volt, több emberrel, de inkább a mennyiség, és nem a minőség irányába terelődött el a fogyasztás és az igények is. Az utóbbi időben ez megváltozott, itt általában prémium borok vannak, és a programok is egy igényesebb irányba változtak és ez megtalálta a közönségét.

Zsámboki Katalin Budapestről érkezett a rendezvényre, már nem először, és Gombát, a kutyusát is hozta magával. Nincs kifejezetten olyan pincészet, amit előnybe részesít, hanem minden helyszínt végigjárt. Magánszálláson szállt meg, és mind az előadások, mind a koncertek és a borkóstolók is nagyon elnyerték a tetszését.

A régészet népszerűsítése volt a cél 

Sugár István a Gordiusz udvarba hozta el az unokáit, hiszen itt érdekes régészeti játszóházon vehettek részt. A gyermekek nagyon élvezték, hogy ki lehetett ásni egy csontvázat fémkeresővel. Két faluval odébb nyaralnak és ezért úgy döntöttek, hogy mindenképpen megnézik a rendezvényt.

Majerik Verától, a Nemzeti Régészeti Intézet munkatársától, régészétől megtudtuk, hogy a Nyíri család nagyszülői házában hozták létre Nyíri Bori kollégájával közösen ezt a régészeti kis központot, a Gordiusz udvart. Az első alkalommal nyitott ki ez az udvar a Bor, mámor, Bénye fesztivál keretein belül, és máris hatalmas sikere volt a gyermekek körében a homokozóban régészkedésnek és csontváz keresésnek. Mindketten erdőbényei származásúak, így budapestiként is szívügyüknek érzik, hogy létrehozzanak itt valamit.

Fazekas Kristóf Soma szervező, harmadéves régész hallgatója a Miskolci Egyetemnek, kalauzolta nagy szakértelemmel a gyermekeket a régészet világába. A kézi fémkeresővel tudták megtalálni az elásott kincseket a felállított homokozóban, többek között övcsatokat, csodalámpást és Samu csontjait is.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában