Lehűlt az idő, de újra jön a kánikula

2024.08.07. 08:00

Megkérdeztük: hogyan hat a hőingadozás az emberi testre?

Jó tudni, a frontváltozáshoz kapcsolódó egészségügyi panaszokat nem lehet megelőzni, ehhez csak alkalmazkodni tud az emberi szervezet.

Édes Richárd

A frontok sokaknál fejfájást okoznak

Forrás: shutterstock

Fotó: New Africa

Az utóbbi napokban tapasztalhattuk, hogy a 38-40 fokos forróságot hirtelen lehűlés, esős idő követi. Sokan rosszul viselik a frontváltozásokat, és rengeteg egészségügyi problémát is okozhat a szeszélyes időjárás. Dr. Tiba Sándor orvost kérdeztük arról, hogyan reagál az emberi test a szélsőségesen változó hőmérséklet ingadozására. 

Fejfájás, szédülés, rossz közérzet, ízületi fájdalom alakulhat ki

A nehézséget az okozza, hogy a szervezetnek hirtelen kell alkalmazkodnia az időjárás gyökeres megváltozásához. A hirtelen változó időjáráshoz a doktor szerint főleg a keringésnek, a szívműködésnek kell alkalmazkodnia:

Ezek a körülmények sokszor még egy egészséges szervezetet is megviselnek. Egy beteg ember viszont még jobban szenved a forróság és a lehűlés hirtelen váltakozásától. Ez a legtöbb esetben fejfájással, rossz közérzettel, szédüléssel és ízületi fájdalommal jár együtt.

A frontváltozáshoz kapcsolódó egészségügyi panaszokat nem lehet megelőzni, ehhez csak alkalmazkodni tud az emberi szervezet. Dr. Tiba Sándor szerint azzal tehetünk az szervezet alkalmazkodásáért, ha többet mozgunk és sportolunk, mert ez a szív egészsége mellett az egész test egészségéhez is nagyban hozzájárul.  

Az emberi bőr érzékeli a hőmérséklet valamennyi változását

Minden embernek van egy maghőmérséklete, amely 36 és 37 fok közötti. A külső környezet hőmérsékletéhez az egész test hőmérsékletének alkalmazkodnia kell. 

Dr. Tiba Sándor szerint ebben kulcsszerepet játszik a bőr, a legnagyobb emberi szerv, amely érzékeli a külső hőmérséklet legkisebb változását is:

A bőr folyamatosan alkalmazkodik. A nagy melegben egyből beindul a verejtékezés, a sportolás esetén pedig még jobban izzadunk.

A melegben a bőr kitágulásával több vér jut a bőrbe. Így a szívműködés felgyorsul, szaporábbá válik a szívverés. A hirtelen lehűlő időben ezzel szemben fordítva történik minden: a bőrerek összeszűkülnek, a szőrszálak közötti izom összehúzódik, ezért remeg az ember teste a hidegben. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában