Boldogság!

2024.08.13. 11:30

Újra a helyén magasodik az eltűnt miskolci épület - friss képekkel

Egy hónap titkokkal teli hányattatás után visszakerült megszokott helyére a vármegyeszékhely egyik jelképes eleme.

Szaniszló Bálint

A makett húszemeletes is a helyén van és az igazi is

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az avasi kilátó párkányán 2024. július 10-én látták utoljára Miskolc ikonikus épületét, a húszemeletest ábrázoló miniszobrot. A makettet augusztus 6-án bevitték a miskolci polgármesteri hivatalba.  A rejtélyes dolog megismerhető részéről a boon.hu beszámolt. 

A húszemeletes miniszobor hűlt helye mellé egy Lego-tornyocskát helyezett el egy ismereten
Forrás: Facebook

Tudni illik a megújult avasi kilátó kilátórészének párkányán tizenhárom miniszobrot helyeztek el. A bronzból készült makettek a város olyan érdekes, híres épületeit ábrázolják, mint a Diósgyőri vár, a Miskolctapolca Barlangfürdő, a Miskolci Nemzeti Színház, vagy a belvárosi templomok. A miniszobrocskák alkotója Országh Gábor iparművész, akit a miskolci önkormányzat bízott meg a munkával.

Hűlt helye lett az egyiknek 

Az avasi kilátó miniszobrainak egyike a város szocreál épülete, a Szentpéteri kapuban található húszemeletes bérház, amelynek egyszercsak a hűlt helyét találták az arra járók, a miniszobornak ugyanis nyoma veszett, helyén csak két kiálló csavarvég árválkodott és némi ragasztómaradék.

A D-nap: július 10-e 

A rejtély nyomán elindulva jutottunk el ahhoz a miskolci polgárhoz, aki "büntetőjogi felelőssége tudatában a következőt írta üzenetében: 

Az eltűnt 20 emeletes makettjével kapcsolatban keresem meg önt. Július 10-én reggel, valamivel  8 óra után jártam a kilátóban. Akkor láttam, hogy a szóban forgó dísz ott van, de nincs rögzített állapotban. Sem a ragasztás, sem csavarok nem tartották. 

Két csavar. Ennyi maradt a húszemeletes miniszobrából
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Ekkor lementem és a kilátó előtt dolgozó csapat vezetőjének szóltam. Az egyik munkással visszamentük a teraszra érte. Kértem, hogy juttassák el valakihez, aki illetékes. Többet nem tudok a sorsáról.

Augusztus 6-án bevitték a hivatalba 

Mindezekhez képest a miskolci városháza sajtó osztálya egy sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amely a következőket tartalmazza: "Az avasi kilátó párkányáról július végén tűnt el a miskolci húszemeletes bérházról mintázott miniszobor, egyike az ottani tizenhárom darab bronzból készült alkotásnak, melyeket egy miskolci iparművész, Országh Gábor alkotott. 

Kiderült, hogy a makettet egy hölgy odaadta a kilátó körül dolgozó munkásoknak, akik a szobrot a mai napon eljuttatták Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalába. Ezt követően egyeztetés kezdődött a kilátó kivitelezőjével és a szoborhoz kötődő alkotóval, annak érdekében, hogy a makettet minél hamarabb visszahelyezzék, és az újból látható legyen a kilátó párkányán."

Visszatették 

Örömteli, hogy megvan az avasi kilátó párkányáról eltűnt, a húszemeletest ábrázoló miniszobor. A két dátum - eltűnés és megtalálás - közötti időszak továbbra is rejtélyes.  

A polgármesteri hivatal újabb közleménye szerint "visszahelyezte a helyére az vasi kilátó párkányáról még július végén eltűnt miniszobrot az azt alkotó miskolci iparművész, Országh Gábor.

Az állítás igaz voltáról magunk is meggyőződhettünk. Reméljük a jövőben egyszerre mind a tizenhárom miniszobrot egy időben ott találjuk majd az avasi kilátó párkányán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában