Kitüntetés

3 órája

Ő kapta idén a Balassa Iván Emlékérmet

Dr. Tamás Edit a méltatásban kiemelte: a munkában Andrea megtalálta a helyét, a feladatokat, és azt a legjobb tudása szerint el is végezte.

Boon.hu

Leskó Andrea szeretteivel

Forrás: sarospatak.hu

A Bodrogközi Művelődési Egyesület által alapított Balassa Iván Emlékérmet ebben az évben az MNM Rákóczi Múzeuma néprajzos-muzeológusa, Leskó Andrea vehette át.  

Leskó Andrea és dr. Tamás Edit
Forrás: sarospatak.hu

Az Egyesület elnöke, dr. Tamás Edit a méltatásban kiemelte: Andrea részese volt annak a munkának, melynek eredményeként megszületett a Magyar Nemzeti Múzeum elmúlt években zajlott egyik legnagyobb vidéki beruházásaként a Rákóczi Látványtár, a Rákóczi Múzeum új komplex muzeológiai feladatokat ellátó épülete. 

Ebben a munkában Andrea megtalálta a helyét, a feladatokat, és azt a legjobb tudása szerint el is végezte.

Néprajzosként kezdte 

Leskó Andrea 2011-ben került az MNM Rákóczi Múzeumába. Néprajzosként a történelmi Zemplén és Abaúj vármegyék gazdag néprajzi tárgyi gyűjteménye és szép feladatok várták. 

Pályára kerülése után 3 évvel társkurátora lett egy új, nagy állandó kiállításnak. Munkája eredményeként sikeres kiállítássor született Sárazsadányban, melynek immár 10 esztendeje muzeológus „gazdája”. Pedagógus végzettségét jól hasznosítja a kiállításhoz kapcsolódó néprajzi tematikájú múzeumpedagógiai foglalkozásain. 

A zsadányi kiállítás meghozta számára az első publikációkat is. 

2016-ban, megálmodta és megvalósította első önálló időszaki kiállítását Sárospatakon, feldolgozva a Zempléni-hegység üveghutáinak 220 évét.

Gyarapodott a gyűjtemény 

Az elmúlt évtized a további néprajzi témájú időszaki kiállítások, előadások mellett a Rákóczi Látványtár kiállítótereinek tervezéséről és az ott épülő kiállítás megvalósításában való munkáról szólt. Ez idő alatt jelentősen gyarapodott a néprajzi gyűjtemény, így a tárgyfeldolgozás és beleltározás után a Szkircsák és Jakab Gábor kerámiákat, valamint a sárospataki mézeskalácsos műhelyt is beleálmodhatta az új néprajzi kiállításba. 2023-24-ben a Látványtár állandó kiállításának tényleges megvalósítása töltötte ki nappalait s éjszakáit, melynek eredményeként megszületett a „Zemplén és Sárospatak tárgyi öröksége” című állandó néprajzi kiállítás.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában