1 órája
Feketedik a dió – lesz-e bejgli belőle?
A dió feketedése az elmúlt évek egyik legnagyobb kihívásává vált nem csak a termelők, hanem azok számára is, akiknek diófa áll a kertjében. Megtanulhattuk egy új kártevő, a dióburok-fúrólégy nevét, de nem csak ez okozza a termés feketedését. Szakértő segítségével utánajártunk, mi áll a jelenség hátterében, és mit lehet tenni ellene.
A dióburok-fúrólégy a diótermés első számú közellensége
Fotó: Tomasz Klejdysz
A diótermés feketedését leggyakrabban a dióburok-betegséget okozó baktérium, a Xanthomonas arboricola pv. juglandis váltja ki, amely nedves, párás időjárás esetén gyorsan terjed. Emellett egy új kártevő, a dióburok-fúrólégy is komoly károkat okoz. A légy lárvái a dió burkában fejlődnek ki, ami szintén feketedéshez és idő előtti dióhulláshoz vezet.
Mi okozza a dió feketedését?
A dió feketedése az elmúlt évek problémája nemcsak a termelők, hanem a hobbikertészek körében is.
A jelenség mögött elsősorban gombás és baktériumos fertőzések, valamint kártevők állnak, amelyek jelentősen rontják a dió minőségét és terméshozamát
– nyilatkozta Tudós-Konkoly Andrea, a Dr. Park tulajdonosa a boon.hu-nak.
Hogyan védekezhetünk a feketedés ellen?
Tudós-Konkoly Andrea szerint a fertőzések és kártevők ellen többféle védekezési módszer is hatékony lehet. A gombás és baktériumos betegségek megelőzésére a réztartalmú permetezőszerek alkalmazása javasolt, különösen csapadékos időszakok előtt. A dióburok-fúrólégy ellen feromoncsapdák kihelyezése és a kémiai védekezés megfelelő időzítéssel lehet eredményes. Fontos továbbá a fertőzött termés és növényi maradványok eltávolítása a fák környezetéből, hogy megakadályozzuk a kórokozók és kártevők további terjedését.
Megelőzés és jövőbeli kilátások
A diófák egészségének megőrzése érdekében a megelőzés kulcsszerepet játszik.
A megfelelő talajkezelés, tápanyagpótlás, valamint a szakszerű metszés hozzájárulhat a fák ellenálló képességének növeléséhez. Bár a diófák feketedésével kapcsolatos kutatások még zajlanak, a helyes növényvédelmi gyakorlatok jelentősen csökkenthetik a termésveszteséget
– emelte ki a Dr. Park tulajdonosa.
Egy hónapja még reménykedtek
Sánta Éva, aki Kistokajban foglalkozik bio dió termelésével, megerősítette a fentieket:
A dió korábban az a fa volt, amit nem kellett permetezni, de az utóbbi években sajnos már ez is szükségessé vált annál, aki nem bio termeléssel foglalkozik
Hozzátette, hogy a bio termesztés során alkalmazható védekezési módszerek nem bizonyultak hatékonynak a dió esetében.
Az én fáim lassan húsz éve nem voltak permetezve.
– fejtette ki a biotermelő.
Egy hónapja még azt hittük, hogy az ötven százaléka a termésnek gyönyörű lesz, mostanra viszont a hetven százaléka elveszett
– tette hozzá az idei hozamot értékelve.
Sok kiskertben áll diófa
A diófa a termésén túl látványával és lombkoronájának árnyékával sok udvar dísze.
Sajnos az utóbbi években több vele a munka, mint a haszon
– fogalmazott Balogh Ferenc, akinek az udvarán két diófa is áll.
Sajnos már a családnak sem elég a termés, majdnem az egészet ki kell dobni és ami egészségesnek tűnik, belül néha az is meg van feketedve
– tette hozzá a nyugdíjas, akinek szeretett őszi elfoglaltsága a dió összegyűjtése, pucolása. Néhány évvel ezelőtt minden ismerősöm számított arra, hogy viszem neki a megpucolt, szép diót, idén már jeleztem, hogy ha diós bejglit szeretnének, sajnos vásárolniuk kell a hozzávalót.