Tizennyolcadszor rendezik meg

2024.09.04. 12:00

Esélyegyenlőség a „Csak emberek vannak...!” jegyében

A kazincbarcikai Esélyegyenlőségi Napot a most zajló paralimpia jegyében rendezik meg, s annak egy jeles képviselőjétől – Illés Fannitól – idézve, a „Csak emberek vannak...” címet viseli. 

A tavalyi rendezvény egyik pillanata

Fotó: Palinko Gabor

Immár tizen­nyolcadik alkalommal rendez Esélyegyenlőségi Napot szeptember 7-én 14.30 és 18.30 között a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete. Az idei esemény a most zajló paralimpia jegyében, s annak egy jeles képviselőjétől – Illés Fannitól – idézve, a „Csak emberek vannak...” címet viseli. 

Érzelmi töltést ad 

A város és a rendezvényt szervező Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének ez egy hagyományos eseménye, ami nemcsak kilépés a szürke hétköznapokból, hanem érzelmi töltekezés is épek és fogyatékkal élők számára egyaránt. Vagyis egyszerre informatív, szórakoztató, közösségformáló program elsősorban mozgáskorlátozott embertársak részére, ugyanakkor teljesen nyitott mindenki más számára is, aki kedvet érez bekapcsolódni az eseménybe. 
A helyszín ezúttal is a Kazinczy Ferenc Tagiskola aulája lesz, ahol maximálisan adottak azok a feltételek, melyek a kerekesszékes és mozgásukban korlátozott résztvevők számára a biztonságos akadálymentes elérést jelentik. 

Befogadás, szeretet, támogatás

Ugyanakkor érdemes kiemelni azt is, hogy a házigazda tagiskolától olyan befogadást, szeretetet és támogatást kap az esemény, ami páratlanul kivételes. 

Az esélyegyenlőségről sokszor és sokat beszélünk, de azért, hogy a fogyatékkal élők tényleg ugyanolyan esélyekkel tudjanak tanulni, dolgozni, közlekedni, ügyet intézni, bevásárolni, nyaralni, szórakozni, még nagyon sokat kell tenni a mindennapokban

 – mondta a rendezvény kapcsán Tomkóné Kiss Mária, a helyi egyesület elnöke. – A fogyatékkal élők számára a társadalmi el- és befogadás szempontjából nagyon fontos, hogy az „ép emberek” bele tudják képzelni és helyezni magukat abba az élethelyzetbe, hogy egy-egy sérült csoport milyen mindennapi gondokkal, problémákkal küzd. Hogy számukra egy egyszerű tevékenység, mint például egy leesett pénzérme felvétele a földről, vagy egy termék megtalálása az üzletek polcain mekkora kihívást jelenthet. Erről és számos hétköznapi gondról különböző érzékenyítő előadások során szoktak beszélni, hogy gyakorlatban is meg tudják mutatni azon hátrányok egy részét, amit egy-egy csoport kénytelen elszenvedni élete során. 

Fontos az online- és egyéb biztonság

– A fogyatékkal élők egy része veleszületett problémái, hátrányai miatt kell, hogy elszenvedje a hétköznapok gondjait, fájdalmait. De vannak olyanok is, akiknek állapota később alakult ki, vagy éppen folyamatosan változik, romlik, esetleg halmozódik. Ezért is nagyon fontos számukra, hogy naprakészen tájékozottak legyenek a jogi, orvosi és egyéb szabályokról, lehetőségekről. Ezt az egyesület napi szinten kezeli és intézi, s minden esélynapon egy-egy más témában is informáljuk tagjainkat – mondta Tomkóné Kiss Mária, ez most az online és egyéb biztonság témakörére fókuszál. 
Emellett valamennyi vendég ízelítőt kap majd abból, hogy milyen páratlan művészeti tevékenységre képesek a fogyatékkal élők: így lesznek kerekesszékes táncosok és a látássérült, országosan ismert és elismert Agárdi Szilvia is fellép a szombati programon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában