Döbbenet

2024.09.04. 20:00

Rohamos romlásnak indult az alig egy éve átadott miskolctapolcai park - képekkel

Hatalmas késéssel, mégis kapkodva fejezték be tavaly nyáron kivitelezői a miskolctapolcai park projektet. Meg is látszik rajta...

Szaniszló Bálint

Így néz ki most az egy évvel ezelőtt Miskolctapolcára kihelyezett madárszobor

Fotó: Szaniszló Bálint

2023. márciusára kellett volna befejeződnie a Miskolctapolca megújítása projektnek, amelynek keretében az Őspark, a Geometrikus park, illetve a Csónakázó-tó és környéke teljes rekonstrukciója volt a feladat. 

Facsemeték a Barlanfürdő előtti téren
Fotó: Szaniszló Bálint

A boon.hu részletesen és időről időre beszámolt róla, hogy az egy évvel korábban, 2022. tavaszán megkezdődött munkák elhúzódtak, így a kivitelező hetven napos haladékot kért a késedelmet szenvedett feladatok teljesítéséhez. Így lett a projekt módosított befejezési határideje 2023. május 31-e.

Többszöri késés 

A jó két hónapos haladék is kevés volt azonban a projekt befejezéséhez, nem sikerült a 2024-es nyári naptári idegenforgalmi szezon kezdetére sem átadni a megújított parkokat és a tavat. A városba érkező turisták és a városlakók sem tudták élvezni még a beígért megújulást, sőt inkább még a korlátozások borzolták az idegeket.   

Veres Pál polgármesternek sem tetszett nagyon a helyzet. Akkori Facebook-bejegyzésében csak tudomásul venni tudta a nem várt helyzetet, ám arra utasította a projekt vezetőit, hogy keressék meg a késedelem felelőseit. Megjegyzendő, azóta sem tudtunk információkat szerezni arról, hogy sikerült-e megállapítani a felelőst, a felelősséget.

Aztán nyár vége felé mégiscsak elkészült és átadatott használóinak az Őspark, a Geometrikus park, illetve a Csónakázó-tó. Bosszantó dolgok azonban akadtak bőven, hiszen még jó ideig üresen álltak a buszvégállomás és a Barlangfürdőt összekötő Barabits sétányon a megépített kereskedelmi és vendéglátó építmények. A projekt befejezéséig ugyanis nem lehetett elindítani a pályáztatást, így az üzemeltetők megtalálása elhúzódott lényegben az idegenforgalmi szezon végéig.

Gaz és szemét volt 

Már a átadás utáni időszakban is számos fotó és poszt jelent meg a közösségi oldalakon a felújított miskolctapolcai őspark zöldfelületeinek állapotáról. Többnyire azt kifogásolják, hogy a füves területek elhanyagoltak, több helyen faágak hevernek, de néhol még szemetet is véltek felfedezni.  

A növényzet igencsak kusza
Fotó: Szaniszló Bálint

Akkor megkerestük a városháza sajtóosztályát többek között azzal a kérdéssel, hogy milyen gyakran ellenőrzik a park állapotát. Azt írták, hogy a miskolctapolcai őspark fejlesztéssel érintett területének gondozása egyelőre a kivitelező feladata. „A kiültetett mintegy 30 ezer növényt a projekt kivitelezőjének kell rendben tartania egy évig. Az önkormányzat minden pénteken ellenőrzi az őspark zöldfelületeit, ezekről a bejárásokról jegyzőkönyv készül, ezt követően jelzi a kivitelező felé az elvégzendő feladatokat” – írták.

Botrányos burkolat, repedező faszobrok 

A napokban - jó egy esztendővel az átadás után - körülnéztünk a miskolctapolcai parkokban. 

A helyzet nem igazán rózsás. (Lásd képgalériánkat!) A zöldterületek egy része nem eléggé gondozott. Az Ősparkban úgynevezett "ragasztott kavics" burkolatúak a sétányok, járdák. Ezek jó része ma már úgy néz ki, mintha fél évtizede készült volna el. Több helyen már javítani - "kátyúzni" - kellett a felületeket. A javított és az eredeti felületek eléggé eltérnek egymástól, ami nem igazán esztétikus. Több helyen a járdaszegélyt nem sikerült rendesen megcsinálni.  

Ez egy járdaszegély...
Fotó: Szaniszló Bálint

A parkban - jó ötletként - fából készült, zömében madarakat, bogarakat ábrázoló szobrokat helyeztek el. A szobrok "meglovagolhatók" a kicsik nem kis örömére. A szobrok azonban - alig egy év elteltével - repedezni kezdtek. Nem bírják az időjárás viszontagságait. De mit várunk el egy szabadtéren elhelyezett ilyen szobortól? Feltehetően a felületkezelés nem volt szakszerű, ha már most repedésnek indultak. Mi lesz évekkel később?  

Reped a fa...
Fotó: Szaniszló Bálint

Tarthatunk tőle tehát, hogy az erózió folytatódik, ami nem jósol hosszú jövőt az egyébként nagyon várt és kedvezően fogadott miskolctapolcai megújításnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában