2 órája
Kulisszatitkok egy wellness hotelből
Ön is kedveli a wellness hotelek pihentető világát, ahol a reggeli és a vacsora svédasztalánál az ízek kavalkádja közül válogathat? Bepillantást nyertünk a miskolctapolcai Calimbra Wellness Hotel konyhájának mindennapjaiba.
Juhász Péter a Calimbra Wellness és Konferencia Hotel séfje.
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó
Az élelmezési világnap kapcsán felkerestünk egy miskolci menüs helyet, egy ikonikus miskolci éttermet, és végül a Calimbra wellness hotel konyhájának kulisszatitkaiba is betekintést nyerhetnek olvasóink.
Helyi ízek és szezonális kínálat a Calimbra konyhájából
Vidéki üdülőszállodaként aposztrofáljuk magunkat, és a vendégeink is így tekintenek ránk
– ismertette Ostorházi Imre, a Calimbra Wellness és Konferencia Hotel tulajdonosa a boon.hu-val. Ez az étlapjuk összeállításánál is meghatározó szempont, hiszen a vendégek, akiknek nagy része Budapestről érkezik, kifejezetten helyi jellegű ételeket keresnek.
Ha eljönnek a Bükkbe, akkor helyi jellegű ételeket szeretnének enni. A szarvaspörkölt, a párolt szarvas, a vaddisznópörkölt rotációban szerepel az étlapon
– tette hozzá.
A szállóvendégek jelentős része svédasztalos reggelit és vacsorát választ, ahol figyelmet fordítanak az ételérzékenységekre, valamint a vegán és vegetáriánus lehetőségekre is.
Meg kell tudni felelni a modern kor kihívásainak, a svédasztalon minden allergén kötelező módon jelölve van
– emelte ki Ostorházi Imre.
Ízek és élmények
A Calimbra konyhájában nemcsak a helyi ízek fontosak, hanem a friss, szezonális hozzávalók is meghatározó szerepet játszanak. Ostorházi Imre személyesen is részt vesz az alapanyagok beszerzésében, nemcsak a beszállítókkal dolgozik együtt, hanem rendszeresen ellátogat a piacokra is, hogy különleges és friss árukat szerezzen be.
Most jövök épp a körutamról haza, és nyolc kiló szentmihályi gombát vettem, amiből döntően leves készül
– mesélte büszkén.
Lecsófőzés az élelmezés világnapjára
Fotók: Mogyorósi Zsolt PipóA hotelben a fenntarthatóságra is nagy figyelmet fordítanak: az ételhulladékot hivatalosan elszállíttatják, és a fáradt olajért némi kompenzációt is kapnak. A hotel 92 kilowattos mini erőműve több mint 800 napelemmel működik, ezzel biztosítva a fenntartható energiaellátást:
Van egy 92 kilowattos mini erőmű, az több mint nyolcszáz panel, közel hat éve megvan, és termel is.
A svédasztal titkai
A svédasztal működtetése szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok szerint történik, különösen a nagy forgalmú időszakokban.
A svédasztalnak szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok vonatkoznak. Folyamatosan töltjük, maximum három órán keresztül lehet kint egy étel
– mondta a hotel tulajdonosa. Most, amikor a Barlangfürdő leégése miatt a tavalyi év hasonló időszakához képest kevesebb a vendégük, szűkített kínálattal dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy jelenleg kétféle leves szerepel a svédasztalon. A hotel a svédasztalon túl a la carte menüt is kínál, amit a vendégek szívesen kipróbálnak, kiegészítve ezzel az élménydús wellness pihenésüket.
További videós tartalmaink itt.