boon.hu video

2 órája

25 éve a fogyatékossággal élők szolgálatában

Életfa motívumos kopjafát és sziklatömböt avattak a Baráthegyi Majorságban. A Szimbiózis Alapítvány 25. születésnapját ünnepelte.

Gárdonyi Edina

Fotó: Vajda János

A Szimbiózis Alapítvány célja immár huszonöt éve, hogy segítséget nyújtson a sérült gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtt fogyatékkal élők önálló életviteléhez. A szervezet legnagyobb projektje a Baráthegyi Majorság, egy nemzetközileg elismert szociális farm Miskolcon, ahol több mint száz ember él és dolgozik. A Szimbiózis Alapítvány szolgáltatásai közé tartozik a szociális alap- és szakellátás, foglalkoztatás, rehabilitáció, társadalmi integráció, és piacképes termékek előállítása.

szimbiózis alapítvány, miskolc, baráthegyi majorság
A Szimbiózis Alapítvány 25 éves jubileumi ünnepségén dr. Kósa Ádám államtitkár és Matiscsák Éva Miskolc alpolgármestere kopjafát avattak. 
Fotó: Vajda János

A Szimbiózis Alapítvány pártfogoltjai voltak a házigazdák és a főszereplők is

Lászka Alexandra és Gerzson András – két fiatal, akik a Szimbiózis Alapítvány kötelékében dolgoznak – voltak az esemény házigazdái. Alexandra elmesélte, hogy a majorság konyháján dolgozik, és nemrég a vőlegényével és testvéreivel saját lakásba költözött. András, aki a Szimbiózis lekvárüzemében raktárosként dolgozik, megosztotta, hogy a majorságban él, és kéthetente látogat haza a családjához, a majorságot a második otthonának érzi.

A társadalom teljes értékű tagjai

Huszonöt évvel ezelőtt az olyan szavak, mint az egyenlő esélyű hozzáférés, a támogatott lakhatás, az autizmus specifikus ellátás inkább utópisztikus gondolatnak tűntek, mint realitásnak. Huszonöt éve az érintett szülői igényekre reagálva született egy alapítvány, mely a fogyatékossággal élő embereket teljes értékűnek tekintette

 – osztotta meg jeltolmács segítségével gondolatait dr. Kósa Ádám, a Belügyminisztérium fogyatékosságügyi államtitkára. Az államtitkár felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt Európai Parlamenti képviselőként tette le a Baráthegyi Manufaktúra alapkövét, mely nem csak felépült, de azóta húsz fogyatékos személynek biztosít munkát. A fogyatékossággal élő emberekre a társadalom önálló résztvevőiként, teljes értékű tagjaiként tekint a kormány – közölte az államtitkár.

szimbiózis alapítvány
Dr. Kósa Ádám államtitkár jelelve osztotta meg gondolatait.
Fotó: Vajda János

A 25. születésnap főszereplői azok voltak, akikért az Alapítvány megszületett, többen is elmeséltek, mióta élnek vagy dolgoznak itt és mit jelent számukra az a lehetőség, amit a Szimbiózis biztosít számukra. Nagy Iván 2018 óta él a majorságban és a kezdetektől kertészeti munkakörben dolgozik, szabadidejében is a gyógynövényekről tanul, már több tanfolyamot is elvégzett. A Virágos Miskolc versenyben ő képviselte az alapítványt zsűritagként a bérházi kiskertek versenyében, amire nagyon büszke. Hegedűs Annamária, aki már tizenöt éve dolgozik a Szimbiózis varrodájában, arról beszélt, hogy az itt szerzett barátok és az a tudat, hogy szükség van a munkájára, erőt adnak a mindennapjaihoz.

A világ jobbá formálásának szigete

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő beszédében Kozma Imre atya szavaival idézte fel, hogy az ember, ha jót tesz, maga és a világ is jobbá válik. A képviselő hangsúlyozta, hogy bár a sikeres projekteket és a vezetőket ünnepelhetjük, az igazi hősök azok az emberek, akikért az alapítvány dolgozik. Az elmúlt huszonöt évben a világ jobbá formálásának a szigete lett itt Miskolcon a Szimbiózis. Az ember vándor, de nem magányosan vándorol, együtt megyünk az úton – fejezte be Kozma atya gondolatát az országgyűlési képviselő.

Matiscsák Éva, Miskolc alpolgármestere a bátorság fontosságát emelte ki, amely a Szimbiózis Alapítvány elindítását is jellemezte. Szerinte az alapítvány bebizonyította, hogy megfelelő körülmények között a fogyatékkal élők is a társadalom hasznos tagjaivá válhatnak. Nem csupán az életkörülményeiken változtattak ezeknek az embereknek, hanem a társadalom figyelmét is rájuk irányították. Miskolc büszke arra, hogy egy ilyen alapítvány otthona lehet.
Az ünnepség végén Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vsznek az alapítvány munkájában:

Ez a tevékenység nem működne egy jó csapat, a kollégáim nélkül.

Kifejezte büszkeségét azoknak, akik kiálltak ide házigazdaként és magukról beszéltek több száz ember előtt:

Mi értük vagyunk, igazából nekik jár a taps.

Az elnök kiemelte, hogy személyes motivációját édesanyjától kapta, aki egy gyermekotthonban dolgozott, ahol fogyatékkal élő csoportokat is gondozott: 

Így nőttünk fel, ez kellett ehhez a lelkülethez.

Az ünnepség a történelmi egyházak képviselőinek áldásával zárult.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában