Katonáskodtak

2 órája

Honvédelmi akadályversenyt tartottak Kazincbarcikán

A történelem, a hazaszeretet és a honvédelem jegyében mérték össze tudásukat és ügyességüket a résztvevők a Lobogók küzdelme honvédelmi akadályversenyen Kazincbarcikán.

Boon.hu

Igazi katonák irányították a versenyt

Forrás: Kolorline

Szirénaszóval és a Himnusz éneklésével kezdődött a tizedik állomásos honvédelmi akadályverseny és történelmi forgatag a Völgy parkban, ahol Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. „Gondoljunk bele, mekkora kihívás az ember életében a döntés, amikor azt mondja, hogy ő hivatásos katona lesz vagy pedig tartalékos katonaként szolgálja a nemzetét - hívta fel a figyelmet Demeter Zoltán. Amikor az ember egy ilyen döntésre jut, akkor tulajdonképpen túl van azon, hogy csak a családjáért vagy csak egy falu vagy egy város közösségéért él, azt dönti el, hogy ő a magyar nemzetért él.” - olvasható a Kolorline oldalán. 

Honvédelmi akadályverseny Kazincbarcikán. Demeter Zoltán, országgyűlési képviselő  Forrás: Kolorline
Honvédelmi akadályverseny Kazincbarcikán. Demeter Zoltán, országgyűlési képviselő 
Forrás: Kolorline

A Kazincbarcikán rendezett honvédelmi akadályverseny programja 

A feladatok között egyaránt szerepelt kézigránát-hajítás, airsoft gépkarabély-lövészet, Ninja Warrior akadálypálya, katonai tesztlapok kitöltése, alaki gyakorlatok végrehajtása, fegyverismeret és huszárpróba is. Az erőpróbára több iskolából is érkeztek versenyzők. A résztvevők szerint egy jó katonának ismernie kell a fegyvereket és jól megtanulni a szabályokat. Batizovszki Gergő, a miskolci Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákja elmesélte, hogy bent, az iskolában igyekeztek minél jobban felkészülni a honvédelmi akadályversenyre, elméleti szintű tudással és testmozgással egyaránt. Úgy ítélte meg, hogy ez elég jól sikerült – számolt be az eseményről a Kolorline.

Fűzi Dominik, a miskolci Kandó Kálmán Informatikai Technikum kadétja úgy véli, hogy a Lobogók küzdelmének feladataihoz az ügyességen túl nem árt a jó szem és egy katonához illően a fizikai készség sem. Ő a katonai pályában a továbbtanulás szempontjából is vonzó lehetőséget lát- „A hazát megvédeni szerintem elég fontos. A tervem egyelőre az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam. Odáig kell jutni, utána látom meg, hogy mit is jelent ez számomra” - árulta el a kadét a Kolorline-nak.

honvédelmi akadályverseny Forrás: Kolorline
Egy katona a honvédelmi akadályversenyen Forrás: Kolorline

A honvédelmi akadályverseny célja, a hagyományőrzés és közösség erősítése 

Tóth Tamás tartalékos főhadnagy, a MATASZ kazincbarcikai vezetője elmondta, hogy az eseményük legfőbb célja az volt, hogy a hagyományok megőrzésével és továbbadásával erősítsék a közösségek összetartását. „Van egy mondás, nem saját gondolat, de nagyon igaz: az a nép, amelyik elveszti a gyökereit arra ítéltetett, hogy újra átélje azt, amit már egyszer átélt, akár jó, akár rossz. Úgyhogy fontos, hogy emlékezzünk a múltunkra” – tudtuk meg a Kolorline oldalán. 

A szervezők nemcsak a versenyzőknek, hanem a közönségnek is számos izgalmas programmal készültek. Az asztalok roskadoztak a fegyverektől, a honfoglalás korától napjaink high-tech hadseregi szintjéig. Legalább negyven-ötven féle fegyvert igyekeztek szemléltetni a hagyományőrzők, akár egy-egy versenyszám által is. Emellett kutya- és küzdősport bemutató, valamint sok más izgalmas lehetőség várt az érdeklődőkre. Tóth Tamás úgy vélte, az idei alkalmat sikerült még színesebbé tenni: „Eddig is voltak lovas hagyományőrzőink, de most még több korszakot tudtak felölelni és még többen tudtak eljönni” – számolt be az eseményről a Kolorline. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában