Mancs utódja

3 órája

Hope átvette Az Év Hős Kutyája díjat - képekkel

A legnagyobb közösségi oldalon keresték az idei év hős kutyáját, amelyet a Spider Mentőcsoport mentőkutyája nyert meg. Hope hihetetlenül szoros versenyben nyerte el a címet, amit október 23-án, szerdán a Mancs téren, a nagy előd szobránál vett át.

Gárdonyi Edina

Hope, Binda Nikoletta és Mancs

Forrás: Spider Mentőcsoport

Az Év Hős Kutyája díj elismerés és kitüntetés négylábú legjobb barátainknak. Terápiás kutyák, mentőkutyák, rohamjelzők, vakvezetők, személykereső kutyák, drogkereső kutyák, hallássérült-segítő és mozgássérült-segítő kutyák... Szinte felsorolni is lehetetlen mindnyájukat. Jelen vannak az életünk minden fontos, embert próbáló, válságos, vagy éppen hétköznapi pillanatában. Megtalálnak, segítenek, elvezetnek, előre jeleznek, akár meg is gyógyítanak. A versengés szervezője ezekkel a mondatokkal ajánlotta a közönség figyelmébe.

Számunkra azért is volt különösen kedves a verseny, mert a döntőbe Miskolcról két kutya, Dani, a nyugdíjas vakvezető kutya és Hope, Lehoczki László mentőkutyája is bejutott. 

Az idei verseny hihetetlenül szoros volt és a szervezők nagyon örülnek annak, hogy ennyire megmozgatta az embereket a kutyahősök világa. Mint írták: 

Hiszünk abban, hogy ez a kezdeményezés tovább folytatódhat jövőre és a négylábú legjobb barátaink számára közelebb hozhatja a megérdemelt elismerést!

Október 16-án hirdették ki a verseny eredményét, amelyben Lehoczki László Hope nevű mentőkutyája nyert. A szervezők Budapestről érkeztek Miskolcra, hogy átadják a díjat.

Hope oklevele
Forrás: Spider Mentőcsoport

Hope családtagként kezelt hű társa Lehoczki Lászlónak, aki Mancs kutyájával vált világhírűvé többek között az 1999-es törökországi földrengés során. Az Év Hős Kutyája oldalon a következőket olvashatjuk a miskolci hősről:

Hope egy nyolc éves kan németjuhász kutya, aki személy- és nyomkereső akár romok alatt is. Élő és elhunyt emberek keresésére, valamint romkutatásra van specializálva. Legutolsó sikeres nemzetközi bevetésük 2023-ban volt, szintén Törökországban és Libaiban. A Google kereső százával dobja fel az erre vonatkozó linkeket, azonban érdemes megemlíteni, hogy Mancshoz hasonlóan Hope jelzésére 120 óra elteltével sikerült élő embert kimenteni a romok alól. Hope kutya egyetlen a világban, aki külföldi mentőcsapatot képviselt és török „kollegájával” együtt betehette mancsait a Török Elnöki palotába, és aki személyesen Erdogan elnöktől vehette át a legmagasabb török állami kitüntetést.

 

Hope jelenleg nem Lehoczkival dolgozik

A Spider Mentőcsoport irányítását Lehoczki egészségi állapota miatt jelenleg nevelt lánya, Binda Nikoletta vette át. Nikoletta húsz éve tanul és dolgozik nevelőapja mellett, és évek óta készül a mentésvezetés feladataira. Lehoczki László hamarosan műtéten esik át, és folyamatosan várják a véradókat irányított véradásra.

Lehoczki László hivatalos közösségi oldalán köszönetet mondtak a szavazatokért, és egy vicces történetet is megosztottak arról, hogyan indult Hope a díjátadóra: 

Nagy köszönet a szervezőknek, hogy eljöttek Budapestről és átadták a díjat a Mancs szobornál. Gratulálunk Dani kutyának és minden résztvevőnek! Köszönjük mindenkinek a szavazatokat. Hope annyira megtisztelve érezte magát, hogy indulás előtt úgy döntött, az első ülésen fog utazni a díjátadóra. Nem egészen így alakult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában