boon.hu video

2 órája

Aki hétfőn reggel autóba ül Miskolcon, közlekedési káosz várja - képek, videó

Hétfőn a reggeli és a délutáni csúcsban vizsgázik a vasárnap bevezetett ideiglenes forgalomterelés a Gömöri felüljárón. Közlekedési káosz lehet Miskolcon.

Szaniszló Bálint

Ez a helyzet a Gömöri felüljárónál

Fotó: Vajda János

Át kell építeni Miskolc egyik legforgalmasabb közlekedési komplexumát, a Gömöri közúti felüljárót. Mint a boon.hu részletesen foglalkozott vele, 2022. szeptember 7-én a felüljáró megromlott állapota miatt 20 tonnás súlykorlátozást vezettek be a 3-as főúthoz tartozó Gömöri felüljárón. A hivatalos indoklás szerint erre azért volt szükség, mert a felüljárót tartó hatodik pillér feletti dilatációs szerkezet (ez felelős a felüljáró hőtágulásának ellensúlyozásáért) elhasználódott, így a híd teherviselő képessége csökkent. A javítás idejére közlekedési káosz alakulhat ki Miskolcon.

közlekedési káosz
Közlekedési káosz várható Miskolcon a Gömöri felüljáró félpályás lezárása miatt
Fotó: Vajda János

2024 októberében aztán jött a folytatás: felállványozták a Gömöri felüljáró hatos számú hídpillérét. A 3-as út üzemeltetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arról tájékoztatta a boon.hu-t, hogy a hatos számú támasz eddig öt oszlopból álló szerkezet volt, amelyet egybefüggő pillérfallá alakítanak át, és kicserélik a fölötte lévő dilatációs szerkezetet.

A közútkezelő már akkor sejtette, hogy nem egyszerű dolgokról van szó: "A dilatációs szerkezet cseréje két ütemben zajlik majd, ami ütemenként a négy forgalmi sávból 2-2 lezárásával, félpályás forgalomkorlátozás mellett fog megvalósulni. A 3-as főút belvárosi terheltsége miatt a reggeli és délutáni csúcsidőszakban várhatóan fokozódni fog a torlódás, amely a környező önkormányzati utakra is hatással lesz. A torlódások csökkentésének lehetőségeit már egyeztettük az érintettekkel (rendőrség, önkormányzat, tömegközlekedési cégek képviselőivel). A leginkább érintett csomópontokban a rendőrség kézi forgalomirányítással segíti majd a forgalmat, szükség esetén a forgalomirányító lámpákat is kikapcsoljuk.” 

Így kerülhető el a közlekedési káosz

A Magyar Közút által jelzett forgalomkorlátozást október 20-án, vasárnap reggel 7 órától vezették be a Gömöri felüljárón. Az első ütemben a Gömöri felüljáró Kassa felé tartó mindkét sávját lezárták, a másik oldalon egy-egy sávon haladhat majd a forgalom mindkét irányban. A terelés első üteme várhatóan két hétig lesz érvényben, majd áthelyezik a forgalmat a lezárt szakaszra és ott is egy-egy sávon lehet majd közlekedni. 

A forgalomkorlátozás október 21-én vizsgázik először. A 3-as főút belvárosi terheltsége miatt a reggeli és délutáni csúcsidőszakban várhatóan hosszabb menetidővel kell majd számolniuk az arra közlekedőknek. A fontos közlekedési csomópont elkerülése érdekében terelőutakat javasolnak.

A torlódások megelőzésének érdekében a következő terelőutakat javasolják: 

  1. A 26-os út irányából az Ady Endre utca – Király utca – turbókörfogalom - Vörösmarty Mihály utca - Y-híd-Pfaff Ferenc utca - Kandó Kálmán tér (Tiszai pályaudvar) - Baross Gábor utca - Szinva utca 
  2. A József Attila utca irányából a fenti fordítottja 
  3. A 3. számú főközlekedési út Szilágyi Dezső utca irányából a turbókörfogalom - Vörösmarty Mihály utca - Y-híd - Pfaff Ferenc utca - Kandó Kálmán tér (Tiszai pályaudvar) - Baross Gábor utca - Szinva utca
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában