boon.hu video

2024.06.07. 08:00

Átadták a sárospataki Rákóczi Látványtárat (fotókkal, videóval)

A Rákóczi Múzeum értékes gyűjteményei váltak látogathatóvá.

Bódisz Attila

Az első érdeklődők a sárospataki Rákóczi Látványtárban

Fotó: Vajda János

„Zemplén a magyar világ egyik közepe. Azért lehet az, mert évszázadok óta szabad magyarok lakják, akik a magyar szabadságért küzdöttek. Részben erről a küzdelemről szól a Rákóczi Látványtár is”. Ezekkel a szavakkal ajánlotta a látogatók figyelmébe a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Rákóczi Múzeuma legújabb létesítményét a csütörtöki átadó ünnepségen köszöntőjében a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ főigazgatója. 

latvanytar021
A Rákóczi Látványtár
Fotó: Vajda János

Demeter Szilárd hozzátette: a közgyűjteményi dolgozók már régóta tudják, hogy az intézményeik által közvetített történetekből áll össze a magyar történelem. Ezeket a történeteket pedig újra és újra el kell mesélni. A gyűjtemények nem azért értékesek, mert megmaradtak, hanem mert ma is inspirálnak, tanítanak és megtartanak bennünket a saját szabadságunkban – közölte a főigazgató. A Rákóczi Látványtárat Nagy János a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár avatta fel. Mint közölte: a cél nem lehet más mint az, hogy azokból az értékekből, amelyeket őseink megalkottak minél többet megmutassunk a ma emberének. A tárgyak, eszközök ne elzárt raktárakban porosodjanak, hanem megcsodálhassa őket a nagyközönség. Ezért jött létre a látványtár – jelentette ki. Hozzáfűzte: nem volt jó dolog, hogy a Rákóczi Múzeumban őrzött, elképesztő mennyiségű, kimondhatatlan értéket képviselő művészeti, régészeti és néprajzi anyagnak eddig csupán a töredékét tekinthette meg a látogató. 

Múltból merített erőforrás 

Az államtitkár beszédében felidézte a Rákóczi szabadságharc zászlajára hímzett mondatot is: Cum Deo pro Patria et Libertate (Istennel a hazáért és a szabadságért), amit történelmi küldetésünk összegzéseként értékelt. Kiemelte: a kommunizmust időszakában ebből a mondatból kivették a Cum Deo-t, vagyis Istent, amivel a gondolat értelmét is vesztette. Mint ahogyan értelmét veszti minden, ami Isten nélküli, vagy egyenesen Isten ellenében született, mesterkélt eszméken alapul – fogalmazott. Véleménye szerint így válik saját karikatúrájává az Európai Unió is, amely szimpla turista látványossággá zülleszti katedrálisait, keresztény emlékhelyeit. De ami a progresszív liberális világ számára a múltunk megtagadandó része, abból merítünk mi erőt – erősítette meg Nagy János. Éppen ezért az unióból érkező forrásokat a jövőben is olyan kulturális beruházásokra fogjuk költeni, amelyek erősítik nemzeti és európai tartásunkat, mint ahogyan azt az EU alapító atyái tették volna – emelte ki. Ennek része az 1,8 milliárd forintból elkészült sárospataki beruházás is – jelentette ki az államtitkár. 

latvanytar010
Avatás
Fotó: Vajda János

Dr. Tamás Edit a MNM Rákóczi Múzeum igazgatója kérdésünkre elmondta: a csaknem ezer négyzetméter alapterületű új épületben minden szintem más gyűjtemény mutatkozik be. Eredetileg egy látogatható raktárat szerettek volna kialakítani, de végeredményként inkább kiállítások születtek. Olyan tárgyak váltak láthatókká, amelyek általában egy múzeum raktáraiban pihennek. Példaként említette, hogy egyik teremben a bútoraikat, a másikban a textíliáikat mutatják be. Emellett van normál és egyedi módon, három dimenzióban digitalizált kőtáruk, végre bemutathatják adományozóik által felajánlott gyűjteményeiket, valamint néprajzi gyűjteményüket is. Vagyis öt állandó és egy időszaki kiállítás található az újonnan átadott látványtárban – emelte ki az igazgató. Érdekességként elmondta azt is, hogy kínálnak például korhű öltözetekkel készíthető szelfi lehetőséget, valamint a látogatók virtuális mézeskalácsot is készíthetnek. 

További videós tartalmaink a youtube csatornánkon itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában