Kosárlabda

2024.08.16. 11:09

Diósgyőriek válogatott programja Kigaliban

A diósgyőri kosarasok vezetőedzője, a válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozott az utazás előtt.

Völgyi Péter (feketében) Ruandában irányítja a magyar női kosárlabda válogatottat

Fotó: MW

A magyar női kosárlabda válogatott csütörtökön elutazott Ruandába, ahol augusztus 19-25-e között világbajnoki előselejtező tornán vesz részt. Nemzeti együttesünk újdonsült szövetségi kapitánya, Völgyi Péter – aki egyben a DVTK Hun-Therm együttesének is a szakvezetője is – három diósgyőri kosaras nevét hozta nyilvánosságra az utazó keret kihirdetésekor, Kányási Veronika, Lelik Réka és Miklós Melinda tartott a csapattal. Aho Nina azért nem, mert műtétje után még nincs száz százalékos állapotban. 
A magyar együttes négy felkészülési mérkőzést játszott az elmúlt hetekben, Montenegró és Csehország ellen is kettőt, kettőt. Előbb a balkáni ország vendégeként 45-39-re kaptak ki, majd 78-52-re nyertek ugyanott, a ,,visszavágón”. A csehek elleni első összecsapáson, hazai környezetben 70-59-re alulmaradtak a mieink, majd ugyancsak Székesfehérvárott, 69-59-re nyertek. 

A lebonyolítás

A világbajnoki előselejtezőn, a csoportkörben, sorrendben Szenegállal, Fülöp-szigetekkel és Brazíliával találkozik a magyar együttes. A kvartettből az első két helyezett jut az egyenes kieséses szakaszba, ahol az ugyancsak a ruandai Kigali városában zajló D-csoportból kapnak ellenfelet (Ruanda, Nagy-Britannia, Argentína és Libanon szerepel itt), az elődöntők után pedig a döntőt is megrendezik, a nyolc csapat közül a legjobb jut a vb-selejtező mezőnyébe, amelyre 2026 márciusában kerül sor (a Mexikóvárosban sorra kerülő másik vb előselejtező csoportban szintén 8 csapat küzd a továbbjutást jelentő első helyért).
Az előselejtező két továbbjutója mellé csatlakozik majd 22 együttes a 2025-ös, különböző kontinenstornákon elért helyezéseik alapján, a 24 nemzeti csapatból pedig 16-an mehetnek majd a két év múlva esedékes németországi világbajnokságra.

A maximumot

– A cél az, hogy hozzuk ki magunkból a maximumot, ugyanis az indulás előtt az ellenfelekhez nem igazán tudjuk mérni magunkat, valószínűleg csak a helyszínen válik ismerté, hogy ki milyen kerettel szerepel. Ez elsősorban a brazil és a szenegáli csapat esetében lehet érdekes, mert nekik vannak WNBA-s játékosaik, akiket aligha engedett el klubjuk erre a tornára, hasonlóan Juhász Dorkához, aki ezért nincs velünk

 – mondta Völgyi Péter, a magyar női kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya, majd így folytatta: 

– Az erőviszonyok mellett az is kérdés, hogy az első meccsünk 11 órás kezdéséhez hogyan tudunk majd alkalmazkodni, természetesen erre készültünk az elmúlt napokban, mérkőzéseket is játszottunk ebben az időpontban, viszont a időeltolódással nem kell megküzdenünk. A világbajnoki részvétel nagyon vonzó, és nagyon motiváló, de ez ugye egy világbajnoki előselejtező lesz, ahonnan a selejtezőbe lehet eljutni, és van más út is ide, ugyanis a kontinenstornák legjobbjai szintén kvalifikációt szereznek, ezért is lesz fontos az Európa-bajnoki szereplés, illetve első körben az őszi és a tavaszi Eb-selejtezőkön az eredményesség.

A közös munkáról

A szövetségi kapitánynál arról is érdeklődtünk, hogy a júliusban kezdődött közös munkának mik a tapasztalatai.

– Nem állunk rosszul, a négy hét közös munka bizonyos szempontból nagyon kevés volt, sok mindenbe belekaptunk, de szerintem néhány napja eljutott oda a csapat és a stáb, hogy értjük, mit akarunk, és ezt helyenként meg is tudjuk valósítani

 – mondta Völgyi Péter, majd így folytatta: 

– Négy felkészülési mérkőzésen vagyunk túl, és azért harcolunk majd, hogy döntőbe jussunk. Ez a mostani torna egy jó lehetőség arra, hogy formálódjunk. Távoli helyen, szokatlan körülmények között kell majd teljesítenünk, és kíváncsian várjuk azt is, hogy milyen felfogásban fújnak majd a játékvezetők, mennyire lesz távol az Európában megszokottól. Az biztos, hogy a felkészülési mérkőzések elején mutatottnál intenzívebben kell majd kezdenünk, és ilyen szempontból a nyitómeccsre ez fokozattan érvényes, ugyanis a csoportból történő továbbjutást a Szenegál elleni mérkőzés döntően befolyásolhatja. 

Kosárlabda: női vb előselejtező tények

A magyar válogatott kerete
Kányási Veronika (DVTK Hun-Therm), Lelik Réka (DVTK Hun-Therm), Miklós Melinda (DVTK Hun-Therm), Kiss Virág (Serco UNI Győr), Angyal Barbara (Serco UNI Győr), Dombai Réka (Serco UNI Győr), Dubei Debóra (Serco UNI Győr), Határ Bernadett (Valencia Basket), Studer Ágnes (NKA Universitas Pécs), Török Ágnes (NKA Universitas Pécs), Tóth Franka (TFSE-MTK), Varga Alíz (Sopron Basket).

A vb-előselejtező csoportbeosztása
A csoport (Mexikóváros): Koreai Köztársaság, Mali, Csehország, Venezuela.
B csoport (Mexikóváros): Mexikó, Montenegró, Új-Zéland, Mozambik.
C csoport (Kigali): Magyarország, Szenegál, Brazília, Fülöp-szigetek.
D csoport (Kigali): Nagy-Britannia, Ruanda, Argentína, Libanon.

A magyarok menetrendje
1. forduló, augusztus 19. (hétfő), 11.00: Magyarország – Szenegál.
2. forduló, augusztus 20. (kedd), 17.00: Magyarország – Fülöp-szigetek.
3. forduló, augusztus 22. (csütörtök), 14.00: Magyarország – Brazília.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában