Helyi sport

2024.08.31. 07:00

Szerdától Szilvásvárad a fókuszban

Négyesfogathajtó világbajnokságot rendeznek a Bükk-hegységben.

Dobrovitz József is rajhoz áll a vb-n

Fotó: Dömötör Csaba

Tizennégy nemzet 42 versenyzője, köztük 13 világbajnok vesz részt a Szilvásváradon a jövő héten szerdán kezdődő négyesfogathajtó világbajnokságon.
A világbajnokok között Lázár Zoltán, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József képviseli a magyar színeket, de a mezőnyben ott lesz minden idők legeredményesebb hajtója, a tizenötszörös vb-győztes holland Ijsbrand Chardon és az utóbbi hat világbajnokságot sorozatban nyerő ausztrál Exell Boyd is. A rendező ország jogán Magyarország kilenc versenyzőt indíthat az eseményen.
A szeptember 4. és 8. között sorra kerülő szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokságot a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség szervezi, a szakmai hátteret a Magyar Lovassport Szövetség, az infrastruktúrát az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad adja.
A program szeptember 4-én az állatorvosi ellenőrzéssel indul, az ünnepélyes megnyitó 18 órakor lesz. Szeptember 5-6-án 10 órai kezdéssel a díjhajtást, 7-én a maratonhajtást, 8-án az akadályhajtást rendezik.

Negyven éve

Az elmúlt generációk fogathajtó sikerei ellenére Szilvásvárad utoljára 1984-ben rendezhetett négyesfogathajtó világbajnokságot. A beruházásnak, a magyar fogathajtó kultúrának és a leírt eredményeknek köszönhetően a Nemzetközi Lovassport Szövetség 2024-re Szilvásváradnak adta a négyesfogathajtó világbajnokság rendezésének jogát. Az időpont nem véletlen, ugyanis az kerek évfordulóhoz érkezett az 1984-es szilvásváradi verseny, amelynek során mind a csapat dobogó tetején, mind az egyéni dobogó mindhárom fokán magyar hajtó állhatott. Az ország összefogásának köszönhetően a lovassporton kívül a települést és a környéket is máig tartó fejlődési pályára állította a szervezői sikerrel is zárult verseny.
A verseny helyszíne a 2018-ban átadott kiemelt kormány beruházásként kezelt Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont, ahová az elmúlt években több ezer ló, több mint 30 nemzetet képviselve érkezett a Szalajka-völgybe, öt lovassport szakágat magába foglalva, így kijelenthető, hogy a létesítmény Közép-Európa és a világ lovassportjának egyik zászlóshajójává vált. Emellett az egyetemes lovaskultúra történetében először került be egy adott lófajta tenyésztése az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára, a Szilvásváradon tenyésztett lipicai fajtának köszönhetően.
2024. szeptember 4-8-e között több, mint 250 ló 50 fogattal, a világ megannyi földrészét képviselve érkezik Szilvásváradra, így az eseményt világszerte milliók fogják követni.
A fogathajtó szakág hazánkban a legnagyobb népszerűségnek örvendő lovassport, amely három versenyszámból áll, melyek közül a szombati napon megrendezésre kerülő maratonhajtás vonzza a legtöbb látogatót. A festői környezetben a Diós-völgyben található pályán több tízezer néző szurkol a hajtóknak és lovaiknak. 

Az elnök szavai
Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, a rendezvény előtti sajtótájékoztatón a következőket mondta: ,,Tizenhét esztendősen ott voltam az 1984-es vb-n, segédhajtó is voltam, ráadásul kissé szabálytalanul, mert csak 18 éves kortól lehetett volna. Abban, hogy fogathajtó lettem az öcsémmel együtt, nagy szerepe volt a szilvásváradi eseménynek. Amikor elkészítettük a mostani vb pályázatát, tudtuk, hogy jelenleg négyesben nem az első vonalhoz tartozunk, de olyan hatású vb-t szeretnénk csinálni, amely a fiataloknak felkelti az érdeklődését. Tizennégy nemzet 43 fogata 215 lóval versenyez majd, ami komoly logisztikai kihívás, 11 ország pedig csapatot is indít. Indul az ausztrál Boyd Exell, aki egyéniben sorozatban hatszoros világbajnok, de a közönség megcsodálhatja a sportág talán legnagyobb legendáját, a 15-szörös vb-aranyérmes holland Ijsbrand Chardont is. Kilenc magyar fogat áll rajthoz, köztük olyanok, amelyek kitartanak a régi magyar lófajták mellett, mint a nóniusz, a házigazda Szilvásváradot pedig két fogat képviseli majd."

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában