Helyi sport

3 órája

Lehmann Csongor Európa-bajnok!

A tiszaújvárosi triatlonos sporttörténelmet írt Franciaországban.

Szűcs István

Lehmann Csongor (középen) az Európa-bajnoki aranyéremmel a nyakában

Fotó: Magánarchívum

A magyar triatlon első, olimpiai távon elért elit kategóriás világverseny-győztesét szombat délután óta Lehmann Csongornak hívják. A tiszaújvárosiak kiválósága a franciaországi Vichy-ben megrendezett Európa-bajnokságon fantasztikus versenyzéssel bizonyult a legjobbnak.
– Nagyon-nagyon kemény versenyen vagyunk túl – hangsúlyozta célba érkezését követően Lehmann Csongor. – A nem tökéletes úszás után, a bringán hatalmas melót kellett beletennem, hogy összezárjunk a szökevény-csoporttal. A futást az élről kezdtem, bár nem éreztem magam a legfrissebbnek, viszont nagyon motivált voltam. Mindig próbált valaki elszakadni, ezért rángatós volt ez a szám, én is többször próbálkoztam, mert nagyon akartam a győzelmet, de folyton visszaértek. Az utolsó 500 méteren egy mindent eldöntő rohamot indítottam, a végéig hátra sem néztem, csak mentem. Az ájulás szélén voltam, mindent kiadtam magamból. Évek óta üldöztem az elit Eb-érmet, hiszen 2022-ben 4., míg tavaly a 6. helyen végeztem. Magaslati edzőtáborozás nélkül, nehezebben jött össze az érem, mint gondoltam, de az arany végre kárpótolt. Ez az első elit bajnoki címem, mely felkerülhet a polcomra. De nem dőlünk hátra! A következő években elindulunk a világbajnoki cím felé!

Nem adták könnyen a „bőrüket”

Az 50 fős elit mezőnyre 1500 méteres folyó-úszás, 40 km kerékpározás és 10 km futás várt, Vichy-ben.
– Kicsit több lapáttal kellett rápakolni a kazánra, mint, ahogy terveztük, de az a jó a papírformában, hogy nagyon nehéz megcsinálni. – fogalmazott Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője. – A balszerencsés úszás miatt nem tökéletesen sikerült olimpia után benne maradt Csongiban az eredmény, melyet nehéz volt feldolgozni. Mindketten nagyon akartuk ezt a sikert, melyre persze még jó néhányan pályáztak. A nem a legjobban sikerült úszás után, a kerékpározás elején az volt az első feladat, hogy utolérjék a szökevényeket, egyben „meneküljenek” a mezőny legjobb futója, a végül a negyedik helyig felrobogó brit Milner elől. A felzárkózás sikerült, a 14 fős élboly, soraiban további két magyarral, Kiss Gergellyel és Dévay Zsomborral 1 perc előnnyel kezdhette meg a depózást. A futás első 5 kilométerében tesztelgették egymást a versenyzők. Az iramváltások szedegették az áldozatokat, de a legjobbak nehezen akartak elfáradni, nem adták könnyen a bőrüket. Nagyon örültünk, hogy sikerrel jártunk és a 7 km-t az élen futó Csongi begyűjtötte a magyar triatlon első elit világversenyen megszerzett bajnoki címét, olimpiai távon. Magyarországon fontos jelentőséggel bír egy ilyen cím. A Vichy-ben begyűjtött ranglista pontok is sokat segíthetnek abban, hogy a világbajnoki széria-versenysorozat (WTCS) összesítésében Csongi – a tavalyi 10. helye után – a top6-ban zárja az évet. Szeretném megdicsérni a még az U23-as korcsoportot képviselő versenyzőnket, Kiss Gergelyt is, aki 7. helyével felülmúlta a papírformát és az elvárásainkat. Gergővel és Csongival hétfőtől a spanyolországi Sierra Nevada-ban, magaslaton készülünk az október harmadik hétvégéjén, hispániában megrendezendő WTCS Grand Final-ra. 

Triatlon: Eb
Férfiak: 1. Lehmann Csongor (Magyarország) 1:40:18.9 óra, 2. Yanis Seguin (Franciaország) 1:40:22.9, 3. Casper Stornes (Norvégia) 1:40:28.5, …7. Kiss Gergely (Magyarország) 1:41:08.0, …20. Dévay Zsombor (Magyarország) 1:42:59.2, …26. Dobi Gergő (Magyarország) 1:43.51.5.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában