koronavírus

2020.11.17. 20:00

A szlovák mintavételre figyelt a világ

Van-e gyakorlati haszna a tömeges tesztelésnek? A nemzetközi sajtó napok óta foglalkozik a szlovák tapasztalatokkal.

A medic tests a woman for the novel coronavirus COVID-19 during nationwide testing in Bratislava, Slovakia on October 31, 2020. - Slovakia on October 31, 2020 began a programme to screen its entire population for coronavirus but medical professionals have warned it could lead to an increase in cases. Some 45,000 medical workers, army and police are being deployed to carry out the tests in the EU member state of 5.4 million people, collecting swabs at around 5,000 testing points. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A szlovák minta alapján indultak el a nagyszámú tesztelések az Egyesült Királyságban, először Liverpoolban. Nincs mindenki meggyőződve arról: eredményes-e a tesztelés. Egy százalékban mutatott pozitív eseteket a szlovákiai tömeges tesztelés. A nemzetközi sajtóban az egyik riportban a tömeges teszteléshez a pozsonyi állatkert mellett felállított egységnél sorakoznak az emberek. Egyikük úgy fogalmaz: azért csináltatja meg, mert akkor mentesül a kijárási tilalom alól. Olvasható az is: először 3,6 millió főt teszteltek, ami az 5,4 millió lakossal bíró Szlovákiában egy jelentős szám. Ugyanakkor csak a tesztek egy százaléka mutatott pozitív eredményt, jegyzi meg a helyszíni tudósító.

Nemzeti szinten

A szlovák kormány ismétlődően elvégezte a tesztelést, és leginkább célzottan azokon a területeken, ahol a vírus gyorsan terjedt. A dél-koreai antigén gyorstesztek fél órán belül megmutatják az eredményt, írják az angolul megjelent cikkek. A PCR-tesztek pontosabb eredményt mutatnak, de drágábbak és laboratóriumi körülmények között hosszabb időt vesz igénybe a feldolgozásuk, állapítja meg az egyik cikk írója, majd megjegyzi: Szlovákia a legnagyobb olyan ország, amely egész nemzetre vonatkozóan végzi el a tesztelést, és aki pozitív, azt elkülönítik, aki pedig negatív, annak normál rendben folytatódhat az élete. A boltok, a bárok és az éttermek nyitva vannak, írják a tömeges tesztelésről beszámoló cikkekben. De az is igaz, teszik hozzá, hogy úgy tudják: a határon a nem biztonságos országból érkezőknek negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk november 16-ától. Szlovákiában egyébként – a tömeges tesztelésről beszámoló cikkek alapján – az ellenzék és az orvosi kamara is vitatja a tömeges tesztelés hatékonyságát. Azt hangsúlyozzák: felesleges energiákat ölnek bele, és az antigén tesztek egyébként sem hatékonyak.

Nemzetközi átvétel

A pozsonyi tömeges tesztelés nemcsak az újságírók, hanem más európai államok vezetőinek is felkeltette az érdeklődését. Legerősebben talán az Egyesült Királyságban merítettek a szlovák tapasztalatokból, és Liverpoolban, ahol – szintén a nemzetközi sajtóban megjelent cikkek állítása szerint – az egyik legrosszabb a helyzet, adoptálták a helyzetet: fél millió ember tesztelését tervezték. A liverpooli tapasztalatok után az Egyesült Királyságban más városokban is folytatódik a tömeges tesztelés. Összesen 67 városban tervezik a folytatást a november 11-ei sajtóhírek szerint. A brit egészségügyi tárca szerint a gyorstesztek kiváló lehetőséget biztosítanak, hogy akár 15 percen belül mutassák, hogy valaki fertőzött-e. A brit lapok idézik a brit kormány álláspontját is: az antigén tesztek elvégzése nem igényel laboratóriumi körülményeket, elegendő hozzá egy kijelölt hely és képzett személyzet.

Hamis biztonságot ad

Rákérdeztünk az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy mi a hazai vélemény a szlovákiai tapasztalatokról. Megerősítették: a Szlovákiában végzett széles körű tesztelés önkéntes és ingyenes formában történt, mintegy ötezer tesztközpontban. November első hétvégéjén az 5,5 millió lakosból 3,6 millió embert teszteltek, az érintett területen a 10–65 évesek nagy részét. Az ország további részén egy újabb fordulót tartottak november 8–9-én. Azzal igyekeztek nagy részvételt elérni, hogy a kijárási korlátozás alól felmentést kaptak a teszten résztvevő és negatív eredményt mutató emberek, akiknek erről egy igazolást állítottak ki. Hozzátették: a vizsgálat először elismerést váltott ki Szlovákiában, azonban amikor kiderült, hogy mindössze mintegy egyszázalékos pozitivitást találtak, megjelentek olyan hangok is, hogy megérte-e a hatalmas befektetés. Hiszen egymillió lakosra körülbelül ezer helyszín és nyolcezer fős személyzet kell. Kiemelték: a tömeges tesztelés lehet negatív hatású is, mivel az alacsony átfertőzöttség miatt az emberek kevésbé működnek együtt a korlátozó intézkedések betartásában.

A tömeges teszteléssel kapcsolatban a szaktárca felvetette: a vizsgálat során figyelembe kell venni, hogy az antigén teszt egy adott pillanatról ad információt: nem tudható, hogy esetleg lappangási időben van a vizsgált személy, és egy-két nap múlva már pozitív lesz. Kiemelték: az Egészségügyi Világszervezet nem ajánlja az antigén tesztet széles körű tesztelésre, mert sok fals negatív eredményt produkál, és érzékenysége is alacsonyabb a PCR-módszerrel végzett laboratóriumi vizsgálatnál. Nem is beszélve róla, hogy a vizsgálati pontokon tömeg alakult ki, ez pedig a járvány során kerülendő, tették hozzá.

Pillanatnyi eredményt mutat Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott összefoglaló úgy fogalmaz: a tömeges tesztelés megítélése nem tekinthető egyértelmű sikernek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ véleménye szerint hasonló tesztelés megszervezésének haszna nagyon kérdéses, ezért szakmailag nem javasolt. Amiért szakmailag felesleges a tömeges tesztelés annak leginkább az az oka, hogy egy adott pillanatról ad információt, és nem tudható, hogy esetleg lappangási időben van-e a vizsgált személy. A tesztelt személyben ezért hamis biztonságérzet alakulhat ki.


Gyorsat, hagyományossal

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlását idézik mind a szlovákiai, mind az angliai antigén gyorstesztek kapcsán: a gyorsteszteket a hagyományos PCR-tesztekkel együtt kellene használni, hogy csökkentsék a fals pozitív esetek számát, vagyis azokét, akik a gyorsteszt szerint pozitívak, pedig nem is kapták meg a vírust. Az antigéntesztek leginkább a fertőzés korai vagy akut szakaszában mutatják ki a vírust.


Ahol teszteltek és ahol kipróbálják

Ausztriában a nem egyértelműen pozitív szlovák tapasztalatokra építve, de úgy döntöttek, hogy a teljes lezárást követően tömeges tesztelésbe fognak, jelentette be vasárnap Sebastian Kurz kancellár. Az iskolák és a boltok újranyitása után december 6-án kezdődnek a nagyszámú tesztelések.

Dániában 2020. május 18. óta szabad és ingyenes a tesztelés minden állampolgár számára, függetlenül attól, hogy mutat-e tüneteket vagy sem. Ehhez már az első héten napi 50 ezres PCR-kapacitást rendeltek. Dánia lakossága nagyjából fele Magyarországénak.

Luxemburgban 2020 áprilisában indult a széles körű tesztelés minden állampolgár és a szomszédos országokból ingázó munkavállalók számára. Napi 20 ezer tesztet biztosítottak, több mint 307 ezer embert teszteltek. A program szeptemberi, második szakaszában heti 53 ezer tesztel számoltak.

Kínában az elmúlt hetekben több nagyvárosban is tesztelték a teljes lakosságot, október végén például a Hszincsiang tartományban fekvő Kasgar városában 4,7 millió embert.

(A borítóképen: Előre nem látható szervezési feladatokkal jár az úgynevezett tömeges tesztelés)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában