Voks

2024.06.24. 13:16

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Átvették megbízólevelüket hétfőn a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők – írja az MTI.

MW

Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti listavezetője (j) átveszi megbízólevelét Nagy Attilától, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökétől (b2) és Sasvári Róberttől, az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökétől (b3) a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők megbízólevelének átadásán az Országgyűlés Barankovics István Irodaházában 2024. június 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A megbízóleveleket Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke adta át a képviselőnek az Országgyűlés Barankovics István Irodaházában.

Sasvári Róbert köszöntőjében felidézte: Sulyok Tamás köztársasági elnök március 12-én tűzte ki az Európai Parlament tagjainak választását június 9-ére, a lebonyolításban pedig több ezer ember dolgozott. Hozzátette: igen magas, csaknem 60 százalékos részvétel mellett zajlott a választás, közel 4,6 millió választópolgár adta le szavazatát.

Mint mondta, a Nemzeti Választási Bizottság június 14-én állapította meg az EP-választás eredményét, amely június 19-én emelkedett jogerőre, és ezt követően öt munkanap áll rendelkezésre a megbízólevelek átadására.

Felhívta a figyelmet arra: 2024. július 1-jétől december 31-éig Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Hozzátette: ilyenkor az elnökséget adó ország az uniós ügyeket illetően, de szélesebb értelemben is az európai figyelem központjába kerül. Közölte: a magyar elnökség 2024-ben éppen az uniós intézményi ciklusváltás idejére esik.

Sasvári Róbert hangsúlyozta: az EP az unió legfőbb jogalkotó szerve, amelynek az Európai Bizottság és a tagállamok is elszámolással tartoznak.

Az EP-képviselők kulcsszerepet játszanak korunk olyan fontos kérdéseiben, mint az éghajlatváltozás, a migráció, az emberi jogok és a pénzügyi piacok szabályozása – mondta. Hozzátette, a magyar választópolgárok szavaztak a képviselőkre, akik öt évig fognak a választóikért, és a választókat képviselve dönteni az EP-ben.

Kérem, mindig hallják meg a választópolgárok hangját, folytassanak konzultációkat szakmai szervezetekkel, továbbá gondoskodjanak róla, hogy az Európai Parlamentben minél több vélemény és álláspont meghallgatást nyerjen – kérte a képviselőket az NVB elnöke.

A június 9-ei európai parlamenti választások eredménye alapján a Fidesz–KDNP listájáról 11-en, a Tisztelet és Szabadság Párt listájáról heten, az MSZP–DK–Párbeszéd–Zöldekéről ketten, a Mi Hazánk Mozgalom listájáról egy képviselő jutott be az EP–be.

A hétfői ünnepségen 15 képviselő vette át megbízólevelét. A Fides–KDNP részéről átvette megbízólevelét Deutsch Tamás, Gál Kinga, Hölvényi György, Szekeres Pál, Ferenc Viktória, Vicsek Annamária, Győri Enikő, László András és Schaller-Baross Ernő. A Tisztelet és Szabadság Párt listájáról átvette megbízólevelét Magyar Péter, Tarr Zoltán, Kulja András, Lakos Eszter és Gerzsenyi Gabriella, a Mi Hazánk Mozgalom listájáról pedig Borvendég Zsuzsanna.

EP-képviselői megbízólevelét később veszi át Gyürk András és Győrffy Balázs (Fidesz–KDNP), Dávid Dóra és Kollár Kinga (Tisztelet és Szabadság Párt) valamint Dobrev Klára és Molnár Csaba (DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában