Hirdetés

2024.09.09. 14:19

A kert vízellátása nyáron: amikor a szárazság az úr

Manapság egyre melegebbek a nyarak, ezzel pedig már senki sem tud vitatkozni. Ennek számos negatív hatását érzékelhetjük a rosszullétektől kezdve egészen a kibírhatatlan belvárosi utcákig. Azonban van egy olyan hatása is, amely évszázadok során kialakult magyar hagyományokat is veszélyeztet: a kertészkedést. Íme, hogyan biztosíthatjuk a túléléshez szükséges feltételeket a kertünknek hőségben is!

PR cikk

Forrás: picryl.com

Miért olyan nagy baj? 

Vannak, akik kifejezetten élvezik a 35 fok feletti hőmérsékletet – a hagyományos magyar növények azonban nem ilyenek. Ha arra gondolunk, hogy mik a legjobb magyar mezőgazdasági termékek, először valószínűleg a búza, az alma, a kajszibarack fognak eszünkbe jutni. Ezek nagy része azonban éppen azért olyan népszerű itthon, mert pontosan arra van szükségük, amit az ország adni tud: meleg, de nem túl perzselő nyarakat, sok esőt, kellemes tavaszt és őszt.

Ha azonban ezek közül akár csak egy is elmozdul a szokásostól, az negatívan befolyásolhatja a teljes éves termést. Vagyis azáltal, hogy a nyarak kiugróan melegek és egyre gyakoribbak a csapadék nélküli hosszú hetek, minden hagyományos növényünk szenved.

Vízgazdálkodás a kertben csapvíz nélkül

A melegtől és tűző naptól nem tudjuk megvédeni a kertünket, viszont már azzal is sokat segíthetünk, ha a csapadék hiányát tudjuk ellensúlyozni. Ez minden nap öntözést jelent, de természetesen ez sem olyan egyszerű! Fontos, hogy ne a legmelegebb órákban locsoljunk és a víz a lehető legkevésbé érje a leveleket, hiszen ezáltal megéghetnek, lehullhatnak azok. Ami pedig a saját igényeinket illeti: jobb elkerülni a csapvizet. Valószínűleg igen súlyos vízszámlákat jelentene az, ha minden nap megöntöznénk az egész kertet – egyenesen a fürdőszobából. Íme tehát két megoldási lehetőség.

Esővízgyűjtő

Az esővízgyűjtő egy hosszabb távú beruházás. Ha ugyanis nincsen eső, nincs mit összegyűjteni. Éppen ezért a tárolókat érdemes minél hamarabb beszerezni, hogy a hosszú aszályokat is átvészelhessük velük.

Fúrt kút, kerti csap

A legjobb megoldás a nyári esőhiányra a kútfúrás. Ha olyan területen élünk, ahol erre lehetőség van, semmiképp nem érdemes kihagyni. Nyáron ugyanis a talajszint alatti vizek tökéletes – és fenntartható – megoldást nyújtanak a szárazságra. Ha fúrt kútról locsolunk, azzal lényegében a talajvizet használjuk fel úgy, hogy miután a növények felszívták a számukra szükséges mennyiséget, a maradék újra visszaszivárog az alsóbb rétegekbe.

Ehhez pedig rendkívül dekoratív kerti kútfejeket, csapokat is kiépíthetünk, amelyek egyben díszítőelemként is szolgálnak a kertben. A Babó Kőburkolatok webáruházában kerti kutak széles kínálatából válogathatsz. Szerezd be a legjobb minőségű termékeket kedvező áron, szakértők segítségével: add le rendelésedet még ma!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában