Hirdetés

2024.09.16. 08:00

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye tovább járja a siker útját – Üveggömb helyett tervezés, eredmények, munka és fejlődés

A 2019-2024-es önkormányzati ciklus utolsó közgyűlése után és a 2024-2029-es időszak alakuló közgyűlése előtt vagyunk. A választásokon határozott felhatalmazást kapott a folytatásra Bánné dr. Gál Bolgárka a vármegyei közgyűlés Fideszes elnöke és a mögötte álló közgyűlési többség. Vele beszélgettünk eredményekről, feladatokról, jövőképről.

PR cikk

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata

Az Észak-Magyarország és a boon.hu is foglalkozott a vármegyei közgyűlés munkájával, a területfejlesztésben elért eredményekkel, amelyek jó alapot jelenthetnek a további fejlődéshez. Mire lehetünk büszkék, és mi az, amiben még tovább léphetünk?

Ez egy összetett kérdés. Az eredményekről és a jövőről is hosszasan lehetne beszélgetni. Ahogyan most Önnel, úgy a vármegye lakosságával minden nap beszélgetek is erről a kérdésről. A polgármesterekkel, országgyűlési és önkormányzati képviselőkkel is összehangolt és terveink mentén haladó munkát végzünk, ennek köszönhetően nagyon sok, a vármegye lakosságát szolgáló fejlesztés volt az elmúlt években.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata

A 2014-2020-as időszakban a TOP jelentett erre forrást, a 2021-2027-es fejlesztési időszakban pedig a TOP Plusz biztosítja ezt. Mindkettőt önkormányzatunk menedzselte és menedzseli, ez fő feladatunk. Maga a mozaikszó azt jelenti: Terület- és Településfejlesztési Operatív Program. Borsod-Abaúj-Zemplén a 19 vármegye közül a legnagyobb fejlesztési forrással gazdálkodhatott a 2014 - 2020-as TOP-os időszakban. Költségnövekményekkel, többletforrásokkal az időszak végére 133 milliárd forint volt ez az összeg, vagyis ennyi jutott például a családok életminőségének javítására, a vármegye településeinek fejlesztésére, környezetünk védelmére. Ez a 133 milliárd forint az a szerződött összeg, amit zömében a települési önkormányzatok fordíthattak fejlesztésre. Ebből például 100 óvodát, bölcsődét újítottunk fel; 137 rendelőt és 167 egészségügyi alapellátást nyújtó szolgálatot segítettünk felújítani. Utakat, tereket, parkokat, zöldterületeket, sétautakat alakítottunk ki a vármegye 16 városában, és igyekeztünk megóvni értékeinket úgy is, hogy a villámárvizek okozta károk kivédésére, a csapadékvíz elvezetésére 132 településen 18,5 milliárd forintot fordítottunk.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata

Ezek a fejlesztések persze csak akkor lehetnek sikeresek, ha a család munkaképes tagjainak van munkája. Ez a másik fontos feladatunkat, a gazdaságfejlesztést érinti.

A TOP gazdaságfejlesztésre szánt forrásának, a foglalkoztatási paktumnak is köszönhetően az elmúlt időszakban 8500 vármegyében élő ember képzési, munkabér- és munkába járási támogatását biztosítottuk, több mint 6000 munkahely megtartásához járultunk hozzá.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata

E mellett nagyon büszke vagyok önként vállalt feladatunkra, amellyel a vármegyei identitást erősítettük. Két év alatt több mint 700 programmal több mint 60 ezer embert értünk el, és a vármegye történelméről, meséiből és gasztronómiájáról három könyvet is megjelentettünk. Ezek jó alapot adnak, ezekre kell és lehet építkezni.

Az eredmények gyors és kicsit szubjektív áttekintése után térjünk át a jövőre. Mit lát, ha beletekint az üveggömbe?

Terveket, munkát, olyan programokat, amelyek az itt élőket szolgálják. Üveggömb és jóslás helyett én a munkában hiszek. A közeljövőnkben megtalálható egy erős helyi humánfejlesztési program, a hátrányos helyzetű célcsoportok igényeire szabva, a vármegye kormányzati, civil és érdekképviseleti szervezeteivel együttműködve. Ezek olyan közösségi programok, amelyek a társadalmi befogadást, az identitást, a munkaerőpiaci kompetenciák erősítését támogatják; és egészségfejlesztési, prevenciós, valamint szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatásokhoz kapcsolódó szemléletformáló programokat is megvalósítunk.

Bánné dr. Gál Bolgárka 
Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata

A gazdaságfejlesztés terén továbbra is célunk a munkanélküliség csökkentése, a munkahelyek megtartása, új munkahelyek létrehozása, a képzett fiatalok vármegyében tartása.

Dolgozunk a TOP Plusz projekteken is, a legfrissebb adatok szerint segítségünkkel a vármegyében 275 pályázatra közel 70 milliárd forintot tudtak eddig lehívni az önkormányzatok, ami időarányosan jó teljesítmény. Röviden tehát: megyünk tovább a megkezdett úton, ahol mindenkinek jut feladat, akinek ugyanúgy szívügye Borsod-Abaúj-Zemplén, ahogy nekem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában