Kedvenceink

2024.08.07. 18:00

Milyen kutyákat fenyeget a legjobban a hőguta?

Az egész szervezetet megterhelő kánikula komoly fenyegetés a háziállatokra nézve. Óriási kockázatot jelent, ha az autóban vagy a teraszon hagyjuk az állatokat a tomboló hőségben.

A buldog is ott van a veszélyeztetett fajok között

Fotó: Für Henrik

Érdemes odafigyelni a legfontosabb jelekre, hogy segíthessünk kis kedvencünkön, ha hőgutát kapnak.

A kutyák belehalhatnak

A kutyáknál a 38-39 fokos testhőmérséklet számít átlagosnak. Nagyon vékony náluk a határ az egészség és a betegség között, mert a 41 fokos testhőmérséklet már az ebeknél is halált vagy agykárosodást okozhat. A kis négylábúak a kánikulában csak és kizárólag a talppárnájukon izzadnak, a testhőt pedig a füleiken és a lihegésük által tudják leadni. Kiszáradáshoz vezethet a nyári nagy melegben a túlhevülésük, így károsodhat az agyuk, a veséjük és a májuk. 
Emellett sajnos a gyötrő hőségtől gyakran sűrűbbé válik a vérük. Ezáltal vérrögök alakulhatnak ki a testükben, szélsőséges esetben akár kómába is eshetnek.
Különösen nagy veszélyben vannak a hőguta miatt a buldogok, a mopszok és más rövid orrú kutyák. Az ilyen kutyák számára ugyanis nehezebb a légzés és a lihegés, amivel a kánikulában hőt tudnak leadni.

A legnagyobb veszélyben lévő kutyák

A rövid orrú kutyáknak extra nehéz lehűteni magukat, ám a veszély más blökikre is kiterjed. Szintén a hőguta rizikócsoportjába tartozik a bernáthegyi, az újfundlandi, a retriever fajták sokasága, és a német juhászok is veszélybe kerülhetnek ebben a nagy forróságban. 
Az esetek jelentős részében a kutyás sportok, a melegben lévő mozgás és a futás okozza a hőgutát. Az az ijesztő az egészben, hogy nem kell hozzá sok idő, a hőség akár 10 perc alatt is árthat a kutyának.
Szintén veszélybe kerülhetnek nyáron az idősebb, szervi betegségektől szenvedő kutyák, mivel ilyenkor még akkor is veszélyes lehet a hőguta, ha éppen árnyékos helyen lazítanak. A kutya szervezete ugyanis nem tud olyan könnyűszerrel alkalmazkodni az időjárás változásához, és párás időben rendkívül nehezen tudják leadni a testükben lévő többlet hőmérsékletet.

Ezek a jelek utalnak hőgutára

Gyanakodni kezdhetünk, ha kis kedvencünk a szokásosnál jóval gyorsabban liheg, zavart a tekintete és túlságosan kitágultak a pupillái. 
Ugyancsak hőgutát jelezhet a kutya zakatoló szívverése, a hányás és a hasmenés is, a remegés, a rángás és az ájulás, a kóma. Szintén a hőmérséklet miatti rosszullétet mutatja, ha a kutyának vörös a nyelve és sápadt az ínye.

Mit tegyünk, ha a kutyánk hőgutát kapott?

Amint észleltük a bajt, vigyük a kutyát azonnal hűvös, árnyékos helyre. Jöhet a hideg vizes lemosdatás, egy kis fürdetés, aztán törölgessük meg nedves lepedővel, lehetőleg takarjuk is le vele egy kicsit. Mert ez a lehető legjobb megoldás otthoni környezetben az eb testhőmérsékletének azonnali lehűtéséhez. Végső esetben bevethetjük a hűtő fagyasztójában lévő zöldborsós zacskót is, hogy csillapítsuk a túlhevült blöki forró testhőmérsékletét. Már nyerő helyzetben vagyunk, ha vissza tudjuk hűteni a kutya hőmérsékletét egy enyhébb állapotba. Azonban addig a kutya nem lesz egészséges, amíg nem tér vissza a jókedve, az ebekre jellemző mohó étvágy.
Még van remény az állat megmentésére, ha a kutya testhőmérséklete nem emelkedik 44 fokig, és a túlhevült állapot nem tart túlságosan régóta. Az állatorvosok véleménye szerint ekkor még megmenthető a kutya élete. Ehhez viszont tényleg az kell, hogy a tüneteket észlelve rögtön hívjuk ki az állatorvost, mert csak ő láthat neki az igazi életmentésnek. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában