Helyi közélet

2019.02.26. 12:31

Stratégia, digitalizáció és szervezetfejlesztés

Miskolc - Az elmúlt négy évben megduplázódott az üres álláshelyek száma az országban.

Miskolc - Az elmúlt négy évben megduplázódott az üres álláshelyek száma az országban.

Miközben a megfelelő munkavállalók megszerzése és megtartása kritikus sikertényező a vállalatok számára, meglepő, hogy ma Magyarországon a vállalatok majdnem fele nem készít létszámtervet, és közel harmada nem rendelkezik végiggondolt HR-stratégiával – többek között ez derül ki a profession.­hu és a Boston Consulting Group által készített tanulmányból.

„Azt mindenki tudja, hogy munkaerőt találni nehéz, és vannak kiemelten nehéz területek, mint a szak- és fizikai munka vagy az informatika. Ennek ellenére az a tapasztalat, hogy amikor a toborzás témakörére kerül a szó, és lépéseket kell hozni, hogy máshogy működjenek a folyamatok, mint eddig, az vállalati szinten nem valósul meg” – hangsúlyozta Martis István, a profession.hu ügyvezető igazgatója.

A munkavállaló érték

Az utóbbi évek hazai munkaerőpiaci keresletének dinamikus növekedése ugyanazt a 4,4 millió fő gazdaságilag aktív, potenciális munkaerőt célozza folyamatosan. Mindez azzal jár, hogy erős humánerőforrás-keresleti piac alakult ki, tehát – bár nem lehetetlen, de – egyre nehezebb megfelelően képzett munkaerőt találni és megtartani. Ez mindenképpen egy tudatosabb gondolkodást és több energiabefektetést igényel.

„Manapság a legtöbb vállalatnál több pénz van munkaerőben, mint eszközökben. Ebből egyenesen kellene következnie, hogy a humán tőke menedzselésének fontosabbnak kellene lennie, mint bármi másnak. Ha meggondoljuk, hogy hányan foglalkoznak manapság egy cégnél például a munkaerő elemzésével, akkor láthatjuk, hogy a valóság még nem ezt tükrözi. Mi azt gondoljuk, hogy ez a jövő, és ez át fog alakulni, hiszen a vállalat tőkéje az emberekben van, ezért fontos, hogy megértsük őket” – összegezte az egyik legfontosabb megállapítást Kotsis Ádám, a BCG szenior HR-szakértője.

Vonzó vállalat kell

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a munkaerő felvétele és megtartása már jócskán túlmutat a HR hatáskörén. A sikeres toborzás alapfeltétele a vonzó vállalat, ami nem lehet csak egy jól összerakott munkáltatói márkaépítő kampány, hanem a vállalatnak valóban eszerint kell működnie.

Az elvárt képzettséget tekintve érdemes flexibilisebbnek lenni, mivel a hagyományos karrierutakat követők helyett ma már egyre gyakoribbak a pályaelhagyók. Az ő esetükben az eredeti végzettség helyett nagyobb súllyal kell figyelembe venni a tapasztalatot, a személyes készségeket és tulajdonságokat. Az átképzésük talán költségesebbnek tűnik rövid távon, mégis érdemes felvételüket megfontolni, ugyanis gyakran motiváltabbak, így sem a megfeleléssel, sem a megtérüléssel nincs gond.

ÉM-SZB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában