Rablás

3 órája

Nekiestek a mobiltelefonját védő férfinak

Ítéletet hozott a Miskolci Járásbíróság azon három vádlott ügyében, akik közül a fiatalkorú nők a nyílt utcán el akarták venni egy férfi mobiltelefonját, egyikük ököllel többször fejen ütötte, közben társa a hátizsákját próbálta lerántani.

Boon.hu

Döntött a bíróság

Fotó: Shutterstock

A vádirat szerint a két fiatalkorú női vádlott 2023 áprilisában a késő délutáni órákban Miskolcon sétált, amikor észrevették a velük szemben haladó férfit, aki a kezében tartotta a mobiltelefonját. Egyikük odalépett hozzá és felszólította, hogy adja át a telefont. A férfi ezt megtagadta, mire a nő többször ököllel fejen ütötte, közben társa hátulról megkísérelte lerángatni a hátizsákját. A férfi védekezett, az őt ököllel ütlegelő nőt ellökte magától, mire mindkét támadó elhagyta a helyszínt. 

A vádlottak közül az egyik fiatalkorú és egy felnőttkorú vádlott 2023 márciusában a délutáni órákban Miskolcon egy élelmiszer áruházból szeszesitalokat és édességeket tulajdonítottak el, több mint 60 ezer forint értékben.

Engedély nélkül távoztak 

Az ide egyesített ügy tényállása szerint másodrendű vádlott a cselekmény idején gyermekotthonban volt elhelyezve, ahol 2023. március 22. napján 18 óra 30 perc körül a nevelői feladatait ellátó sértettet szidalmazni kezdte, miközben engedély nélkül elhagyta az intézményt, és a szidalmazást az utcán kiabálva is folytatta. 

2023. április 12. napján a reggeli órákban a vádlott a fent megjelölt gyermekotthonban a sértett nevelővel ismét szóváltásba keveredett, illetőleg dühöngött az intézetben. Amikor a nevelő egy fiatalkorút akart a rendőrségre kísérni, ezt a vádlott próbálta megakadályozni, melynek során két kézzel, nagy erővel ellökte magától a sértettet. A sértett a lökés hatására egyensúlyát elveszítette, több lépést hátra lépett, de nem esett el, és sérülést sem szenvedett. Ezután a vádlott és a másik nevelt személy engedély nélkül eltávoztak az intézetből.

Loptak és raboltak is 

A bíróság elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérletében és lopás vétségében, másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérletében, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében és becsületsértés vétségben, harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás vétségében mondta ki bűnösnek. Első- és másodrendű vádlottakkal szemben 1 év 10 hónap javítóintézeti nevelést rendelt el, harmadrendű vádlottat 156 000 forint pénzbüntetésre ítélte. 

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, azt, hogy a rablási cselekmény kísérleti szakban maradt, a vádlottak – részben – beismerő vallomást tettek, míg súlyosító körülményként vette figyelembe a másodrendű vádlottnál a többszörös halmazatot, az első- és másodrendű vádlottak előéleti körülményeit.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész fenntartott 3 munkanapot nyilatkozattételre - tudta meg a boon.hu.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában