boon.hu video

2024.06.27. 07:00

Bajban a gyönyörű rózsák a miskolci kertben

Nem tervezik levenni a helyi védelmet a Kovács Miklós-féle rózsakertről, de még nem tudni, mi lesz a sorsa.

Hajdu Mariann

Kovács Miklós egykori rózsagyűjteménye

Fotó: Vajda János

Még mindig látogatható előzetes bejelentkezés alapján dr. Kovács Miklós rózsakertje a Kőporos utcán, válaszolta kérdéseinkre a miskolci városháza sajtóosztálya. Azért kérdeztük tőlük, hogy mi lett a kert sorsa, mert a napokban úgy hallottuk, már nem is létezik.

Ezerfajta rózsa illatozott

A régi cikkeket felelevenítő sorozatunkban találtunk rá arra az írásra, amely 40 éve, 1984 júniusában született. A cikkben rácsodálkozik az újságíró a rózsakertben látható szépségekre: 

A számra az ámulat ver lakatot, szememet a bőség zavara béklyózza. Ez itt a narancspiros Igor herceg mámorítóan tárulkozik, a Kölner Karnevál diszkrét lila ruhájában, egyszerűségében is bálkirálynő, s a White Christmas, a fehér karácsony olyan tiszta fehér, mint az első frissen lehullott hó. Óriási húspiros, lilás árnyalatú virágával az Izabel d’Oris király módjára uralkodó, s a nekem talán legszebb Iszkra, a gerániumpiros Iszkra, mely mindjárt a bejáratnál rabul ejt mindenkit, millió színes sziromlevelével

 – írta 40 éve az Észak-Magyarország. 
Azt is megtudhattuk a cikkből, hogy 1967 előtt ugyanazon a helyen, ahol az ezerfajta rózsa illatozott, szeméttelep, elhagyatott bozótos húzódott. 1967-ben indult meg a tájátalakító nagy munka, melynek eredményeképp a leggondozatlanabb vadonból földi paradicsom született.  

A Miskolci Gül Baba

Próbáltunk utánajárni, mi lett a rózsakerttel. 2011-es cikket találtunk, abból kiderült, a „miskolci Gül Baba", dr. Kovács Miklós nyugdíjas jogász már nem él, hagyatékát unokaöccse és családja gondozza. A kertben 900 fajtát és 1200 tövet tartottak akkor nyilván a  772 négyzetméteren, a kert helyi védelem alatt állt. Akkor a rózsakert előzetes bejelentkezés után látogatható volt, a cikk telefonszámot is közölt. 

A napokban felhívtuk a számot, az unokaöccs vette fel. 

Megtudtuk tőle, a terület egyik része magántulajdonukban van, az nem látogatható, a másik az önkormányzaté. 

Szunyogh László főépítészt kerestük, ő úgy tudta, a helyi védelmet a közeljövőben leveszik a kertről.

Civilek fogadták örökbe, de...

Ezt az információt pontosította most a sajtóosztály. Ebből kiderült, az önkormányzati részt civilek a Fogadj örökbe egy közterületet program keretében örökbe fogadták, gondozták, de mára sajnos jelentősen lecsökkent a rózsatövek száma. A megmentés érdekében a város a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetemmel is felvette korábban a kapcsolatot, de válasz eddig nem érkezett. 


 

„Egyelőre nincs napirenden", hogy levegyék a kertről a helyi védelmet, válaszolta kérdésünkre a városháza. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában