boon.hu video

2024.07.27. 20:00

A legfinomabb tócsni és fantasztikus hangulat Berentén (fotókkal, videóval)

Végy száz kiló krumplit, harminc kiló lisztet. Így kezdődött a berentei Tócsni Fesztivál lepcsánkájának a receptje. Megkóstoltuk, a receptet megszereztük és utánajártunk, hányféle néven ismerhetjük a mackót.

Gárdonyi Edina

Tócsnifesztivál Berentén

Fotó: Vajda János

Sürögtek-forogtak az asszonyok már reggel nyolc órától Berentén, hogy a közel 2500 tócsni elkészüljön és mindenki falatozhasson belőle.

Hatvan literes dézsában keverték

Szabados Lajosné Kati néni és Germuska Zsuzsa keverték a lapcsánka, kremzli, macok, lepcsánk, görhöny, bandurák, lepcsánka, krumpliprósza, lapotya, gánica, cicedli, borzaska, cicege, bere, beré, lapótya, berhe, berét, cicere, krumplis fluta, matutka, tócsi és még számtalan néven ismert finomságot egy hatvan literes dézsában. 

Berentén a mackó, a lepcsánka és a lepcsák elnevezés ismert.

Recept 2500 tócsnihoz:

Egy mázsa krumpli, harminc kiló liszt, két csomag bors, egy kiló só, két kiló fokhagyma, 

két kiló vöröshagyma, 130 tojás, 25 dkg Vegeta, 6 liter olaj.


A fiatalokat is bevonták

Hegyaljai lány vagyok, onnan hoztam ezt a receptet, talán a vöröshagyma a különlegesség benne, azt nem mindenki szokott bele tenni. Tökkel, patiszonnal, cukkinivel is lehet készíteni

 – osztotta meg Kati néni olvasóinkkal az általa használt receptet. Azt is elmondta, hogy a Rozmaring Népdalkör asszonyai a fiatalokat is bevonták az étel készítésébe, sütésébe, hogy a Tócsni Fesztivál hosszú időn keresztül fennmaradjon.

Kinőtte magát a fesztivál

Nyolc éve a berentei Rozmaring Népdalkör szervezi a fesztivált. Vezetőjük és a Tócsni Fesztivál ötletgazdája, Demjén Gyula elmesélte a boon.hu-nak a fesztivál történetét:

Kerestünk egy lehetőséget, hogy milyen fesztivált indítsunk el itt, a településen. Berentéhez ugyan nem különös módon kötődik a tócsni, de mint minden településen, itt is egy ősi, régi parasztétel volt. Már nyolc éve szervezzük – csak a covid évében maradt el – és azóta kinőtte magát, nemcsak a falu, hanem Miskolc, Kazincbarcika és a környező települések lakói is szívesen jönnek.

 Azzal kapcsolatban, hogy ő melyik elnevezését használja a tócsninak, elmondta:

A feleségem lepcsánkának hívja, így vegyesen használom. Szerintem a tócsni a legelterjedtebb elnevezés.

A kastélykertben a tócsnin kívül egész nap változatos programok várták a látogatókat: arcfestés, állatsimogató és magyaros népi játékok mellett zenei programok szórakoztatták a vidám nézőket. Fellépett Postás Józsi, Gyémánt Valentin, Boglárka és a Szuperdáridó produkció.

További videós tartalmainkért keresse fel youtube csatornánkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában