Tárgyalt a szakbizottság

2024.07.22. 18:30

Egy fél lépéssel közelebb a döntéshez: kétesélyes, ki lesz a Miskolci Nemzeti Színház következő direktora - képekkel, videóval

A szakmai bizottság július 22-én zárt ajtók között hallgatta meg a miskolci teátrum élére pályázó két jelöltet, Béres Attilát és Horváth Ádámot.

Szaniszló Bálint

A Miskolci Nemzeti Színház két igazgatójelöltje a meghallgatáson: Horváth Ádám és Béres Attila

Fotó: Vajda János

Ez az esztendő nemcsak a színpadi produkciók miatt izgalmas a Miskolci Nemzeti Színház közönsége és társulata számára, hanem azért is, mert a jelenlegi direktor, Béres Attila megbízása 2025. január 31-én lejár. Pályázatot írtak ki az igazgatói poszt betöltésére, amelyre ketten, a jelenlegi vezető és Horváth Ádám jelentkezett.

szinhazigazgatok015
Munkában a szakbizottság: meghallgatták a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójelöltjeit
Fotó: Vajda János

Béres Attila rendező majd egy évtizede tölti be a miskolci igazgatói posztot, így ismertebb a városban élők számára, utóbbi jelenleg talán a kevésbé ismertek közé tartozik. Horváth Ádám operaénekes korábban miniszteri biztosként felelt az Operaház működéséért. Horváth Ádám egyébként miskolci és 2014-ig a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetőjeként is dolgozott, de volt a Miskolci Kulturális Központ igazgatója is.

Kijelölték a jeles napot

A Miskolci Nemzeti Színház igazgatói posztjának eldöntése úgy történik, hogy elsőként egy a kulturális minisztérium, valamint a miskolci önkormányzat és a színház által delegált tagokból álló szakmai testülete meghallgatja a jelölteket és javaslatot tesz. A következő lépés, hogy az önkormányzat kultúráért is felelős szakbizottsága tárgyalja a pályázatokat és kialakítja az álláspontját, majd a végső szót a miskolci közgyűlés hozza meg.

A legutóbbi, július 18-án megtartott rendkívüli miskolci közgyűlésen Veres Pál polgármester jelezte, hogy a következő rendkívüli közgyűlés augusztus utolsó hetében várható, ha megfelelő lesz az időpont a testület tagjainak, akkor augusztus 29-e, csütörtök lehet a napja. Azon a közgyűlési ülésen döntenek várhatóan a képviselők a Miskolci Nemzeti Színház igazgatói posztjának betöltéséről. 

Ők voltak a testület tagjai

Az igazgatói pályázat beadási határideje egyébként június 21-én járt le és augusztus 2-ig kell kiderülnie, hogy melyik jelöltet támogatják a véleményező bizottságok. A nyári szabadságolási időszakban a megszokottnál nehezebb összehívni a bizottságokat, így a megszokottnál lassabban halad a döntéshozatal.

Az első bizottsági meghallgatás – szakmai testület tárgyalása – július 22-én történt meg a miskolci városházán, a közgyűlési teremben, zárt ajtók mögött.

A szakmai bizottság összetételéről azt sikerült megtudnunk, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium delegáltjaként Matiszlovics Tibor, a Kultúráért Felelős Államtitkársági Titkárság tanácsadója, dr. Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, Kirják Róbert, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója, valamint Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője volt jelen. A miskolci önkormányzat dr. Ignácz Dávid jegyzőt és Kovács Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal Kulturális és Sport osztályának vezetőjét delegálta. A Miskolci Nemzeti Színházat Kocsis Andrea, a Színházi Dolgozók Szakszervezete képviselője, valamint Harsányi Attila színművész képviselte.

Nem nyilatkozott

A bizottság ülése zárt volt, mert – mint megtudtuk – a pályázatok olyan személyes és pénzügyi adatokat is tartalmazhattak, amelyek nem nyilvánosak.

Előbb Horváth Ádámot, majd Béres Attilát hallgatta meg a testület. Béres Attila korábban már nyilatkozott terveiről a boon.hu-nak. Horváth Ádámot szerettük volna megkérdezni az elképzeléseiről, de nem nyilatkozott.

A döntéshozatal következő állomása tehát az önkormányzat kulturális bizottságának állásfoglalása, majd a közgyűlés határozata – várhatóan – augusztus 29-én. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában