Találkozó

2024.07.29. 12:35

Vármegyei polgárőrök: egymillió szolgálati órában védték lakókörnyezetünket - képekkel

Encsen rendezte meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség a XXIII. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Napot.

Boon.hu

Együtt ünepeltek a vármegye polgárőrei Encsen

Forrás: vármegyei polgárőr szövetség

A megnyitón Mikola Gergely, Encs város polgármestere köszöntötte a megjelenteket és örömét fejezte ki, hogy a Vármegyei Polgárőr Szövetség Encset választotta a polgárőr nap helyszínéül. 

Együtt ünepeltek Encsen, a polgárőr napon
Forrás: vármegyei polgárőr szövetség

Kusnyír Lászlóné református lelkipásztor a történelmi egyházak képviseletében is szólva mondta el igei köszöntőjét és áldást kívánt a vármegye polgárőreinek.

Köszönet a munkájukért 

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő mint polgárőr és mint az oszággyűlés képviselője is köszöntötte a polgárőr napon részt vevőket és kiemelte, hogy nagy szükség van a polgárőrök munkájára, melyért köszönetét fejezte ki. 

A rendőrség nevében Miskolczi István ezredes, rendőrségi tanácsos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese köszöntötte a polgárőröket megköszönve az elmúlt évek együttműködését. 

Mikola Gergely, Encs polgármestere, Bratu Ferenc, az Abaújdevecseri Polgárőr Egyesület elnöke és Tóth László, Encs Város Polgárőr Egyesületének elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség csapatzászlójára a település szalagját helyezték el.

Közrend, közbiztonság 

A megnyitó beszédet dr. Szemán Ákos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke tartotta. Köszöntötte a részt vevőket, külön is kiemelte az együttműködő partnereket és azokat a stratégiai partnereket, akikre már szövetségesként tekint a polgárőrség, a rendőrséget, a kormányt. Kérte dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőt, adja át köszönetét a támogatásukért. Kiemelte továbbá az önkormányzatokat, amelyek legtöbbjével kiváló kapcsolata van a polgárőr egyesületeknek, hiszen közös a cél, a települések közrendje, közbiztonsága.  

Átadta dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének üdvözletét, aki másik polgárőr napon vesz részt, hiszen aznap három is volt az országban. Elmondta, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség a Polgárőség zászlós hajója, hiszen 216 egyesületével, mintegy 3300 polgárőrével évi 1 millió szolgálati órával járul hozzá Magyarország településeinek közrendjéhez, közbiztonságához, mely az országos számok 10 százalékát jelenti az egyesületek számát, a polgárőrök számát és a szolgálai órák számát tekintve is. Ismertette, hogy miután bíznak bennünk, számítanak ránk, februártól új feladatok és bővülő lehetőségek jelentek meg az államhatár védelmében és az illegális migráció megakadályozásában, a célokkal összefüggően kép- és hangfelvételek készítésében, itt pedig már a drónnal való megfigyelésre is sor kerülhet, valamint az illegális hulladék felderítése céljából. Az erre létrejött programot szintén méltatta.  

Köszönetet mondott mindenki munkájáért, hiszen így együtt sikerült ezt az óriási eredményt, az 1 millió szolgálati órát összegyűjtve védeni lakókörnyzezetünket. Előre is gratulált az elismerésben részesülőknek és biztatott mindenkit arra, hogy ha elismerésre méltó tevékenységet tapasztalnak, terjesszék fel a kimagasló munkát végző polgárőröket. Végezetül megköszönte a szervezésben részt vevők munkáját, Encs Város Önkormányzatának, az Elnökségnek, az irodavezetőnek és kiemelte az elődeit, néhai Szatmári Gyulát és Csóra György tiszteletbeli elnököt, akik ilyen erős szervezetet építettek, majd a polgárőr napot megnyitotta.

Főztek, szórakoztak 

A nap folyamán habpartit biztosított a gyerekeknek a Felsőzsolcai Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Rendőrségi bemutatóra is volt, ahol négy feladatot mutattak be. A nap folyamán bűnmegelőzési, balesetmegelőzési vetélkedőkre is lehetőség volt a Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács sátránál. Emellett árusok, ugrálóvár, arcfestés szolgálta a kikapcsolódást. 

A habparti sem maradhatott el
Forrás: vármegyei polgárőr szövetség

A színpadon Karády István előadóművész volt az első fellépő, majd Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész koncertjét hallgathatták meg.

A két koncert között a főzőverseny eredményhirdetésére került sor. 1. helyezést ért el a Csobádi Polgárőr Egyesület, 2. lett Szendrő Város Polgárőr Szervezete, 3. Bőcsi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Küldöndíjat kapott az Önkéntes Polgárőr Egyesület Fony és a Tállyai Polgárőr Egyesület. 

A koncertek sorát az Apostol együttes koncertje zárta, majd a XXIII. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Nap tűzijátékkal fejeződött be.

Díjak, kitüntetések 

- A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség Elnöksége emléklappal elismerését és köszönetét fejezte ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Nap megrendezése érdekében tett erőfeszítéseiért Mikola Gergely, Encs város polgármestere részére. 

Emléklappal köszöntötték az idén 15 éve újjá alakult Encs Városi Polgárőr Egyesületet. 

- A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség Elnöksége a magyar polgárőr mozgalom egyik alapítójának, az Országos Polgárőr Szövetség volt elnökhelyettesének, majd tiszteletbeli elnökének, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség korábbi elnöke, Szatmári Gyula emlékére emlékplakett kitüntetést alapított, melyet minden évben olyan személyek kapnak meg, akik a magyar, ezen belül a vármegyei polgárőr mozgalomban vagy mozgalomért eredményesen és kiválóan tevékenykedtek. 

- Szatmári Gyula Emlékplakett kitüntetésben részesítették dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőt és Karl Mártont, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség alelnökét. 

- A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrség és a polgárőrség kiemelkedő együttműködése érdekében végzett munkájukért dicséretben és tárgyjutalomban részesítette Nagy Ferencet, a Polgárőr Egyesület Bogács tagját, Vitányi Zsoltot, a Tarcali Polgárőr Egyesület tagját, Zsebesi Imrét, a Megyaszói Polgárőr és Tűzoltó Egyesület tagját. Az elismerést Miskolczi István ezredes, rendőrfőkapitány-helyettes adta át. 

- A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a Katasztrófavédelem és a Polgárőrség kiemelkedő együttműködése érdekében végzett munkájukért dicséretben és tárgyjutalomban részesítette Mizsák Évát, a Bózsvai Önkéntes Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület tagját és Váradi Zsoltot, az Arnóti Polgárőr- és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagját. Az elismerést Kovács Sándor ezredes, kirendeltségvezető adta át. 

- A vármegye településeinek közbiztonsága és az itt élő lakosok szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében kifejtett munkájuk alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke tárgyjutalomban részesítette Dojcsák Dénest, a Szirmabesenyői Polgárőr Egyesület tagját, Gonda Györgyöt, a Kazincbarcikai Közbiztonsági Egyesület Polgárőrség tagját, Lénárt Andor urat, a Bükkszentkereszti Polgárőr Egyesület elnökét, Sugár Mátyást, a Mezőkövesdi Polgárőrség Egyesülete tagját, Tóthné Orosz Melindát, a Nyomári Polgárőr Egyesület titkárát, gazdasági vezetőjét. Az elismerést Csiger Lajos vármegyei önkormányzati képviselő adta át. 

- Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóság és a Polgárőrség kiemelkedő együttműködése érdekében végzett munkájukért dicséretben és tárgyjutalomban részesítette Czapák Istvánt, a Tornyosnémeti Polgárőr Egyesület tagját és Gulyás Józsefet, a Tornyosnémeti Polgárőr Egyesület tagját. Az elismerést dr. Szilágyi-Bali Zsófia alezredes, igazgatóhelyettes adta át. 

-A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség Elnöksége a Polgárőr Mozgalom Támogatásáért Emlékplakett kitüntetésben részesítette: Adorján Róbert  alezredest, az Encsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetőjét, Anderkó Józsefet, Hejőszalonta polgármesterét, Baricska Gergely főtörzsőrmestert, az Edelényi Rendőrkapitányság körzeti megbízottját, Becse Csabát, Hidasnémeti polgármesterét, Bernáth Józsefet, Kistokaj polgármesterét, dr. Gál Károly alezredest, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központ osztályvezetőjét, Gazdusné Pankucsi Katalin miskolci önkormányzati képviselőt, Kövesdi Barnát, az Andrássy Kúria & Spa Hotel igazgatóját, dr. Nagy Ákos miskolci önkormányzati képviselőt, Sváb Antalt, Szikszó polgármesterét, dr. Szilva Istvánt, Sajóbábony polgármesterét, Váradi Ottó r. alezredest, a Szerencsi Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetőjét. Az elismeréseket dr. Szemán Ákos elnök és Ujlaki István alelnök adta át. 

- A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség Elnöksége a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Települések Közbiztonságáért emlékplakett kitüntetésben részesítette: Borsos Istvánt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség alelnökét, Halász Jánost, a Görömbölyi Polgárőrség Egyesület elnökét, Kiss Istvánt, a Tiszalúci Polgárőr Egyesület tagját, Miklóssy Andrást, az Erdőbénye Polgárőr Egyesület alelnökét, Noszmüller Lászlót, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség alelnökét, Stefanovicsné Fábián Enikőt, a Tiszaújvárosi Polgárőr Egyesület irodavezetőjét, Telekesné Ács Esztert, a Miskolc Diósgyőr Polgárőr Egyesület gazdasági vezetőjét, Tóth Jánost, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség alelnökét, Váradi Ákos urat, a Hejőbábai Polgárőr Egyesület tagját, illetve miután a Vármegyei Polgárőr Szövetség Közgyűlésének 2024. márciusában megtartott ülésén nem tudta átvenni, Szívós Lászlót, a Tállyai Polgárőr Egyesület elnökét.
- A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Kiemelkedő Polgárőr Tevékenységért emlékplakett kitüntetésben részesítette: Albók Bélát, az Abaújszántói Polgárőrség Egyesület tagját, Butkai Miklóst, a Sárospataki Polgárőr Egyesület tagját, Gál Pétert, a Tiszavalk Polgárőr Egyesület tagját, Joó Andort, Mályinkai Polgárőr Egyesület tagját, Kántor Dezsőt, a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet tagját, id. Kollár Miklóst, Sajókeresztúri Polgárőrök Egyesülete tagját, Konyári Istvánt, a Szegilongi Polgárőr Egyesület tagját, Lukács Miklóst, a Vadnai Polgárőr Egyesület tagját, Petercsák Tibort, a Vágáshutai Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagját, Póti Imrét, az Ongai Polgárőr Egyesület tagját, Schubert Lajost, a szikszói és Miskolc-keleti járás koordinátorát, Urbán Jánost, a Sátoraljaújhelyi Polgárőr Egyesület tagját, megosztva a Tiszakeszi Polgárőr Egyesület három tagja között, akik Tóth Szilvia, Faragó Gyula, Faragó Zoltán. Az elismeréseket dr. Szemán Ákos elnök Noszmüller László alelnök adta át. 

- A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség Elnöksége ajándékcsomaggal köszönte meg a XXIII. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Nap megszervezéséhez nyújtott segítséget az Encs Városi Polgárőr Egyesületnek és az Abaújdevecseri Polgárőr Egyesületnek. Az ajándékot dr. Szemán Ákos elnök és Tóth János alelnök adta át. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában