boon.hu video

2024.07.06. 10:00

Hogy bírják a virágok, a növények, a nagy hőséget? - képekkel, videóval

Utánajártunk, melyek a legalkalmasabbak a növények közül a hőség átvészelésére, és miért vannak jó hatással az ember lelkiállapotára.

Édes Richárd

Ilyen környezetben boldogok a növények

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Virág Edit, a Lichi Fruit Zöldség-Virág-Büfé tulajdonosa válaszolt kérdéseinkre Nyékládházán, a 3-as főút elején lévő virágüzletben. 

„A növények olyanok, mint mi vagyunk”

Az utóbbi napokban akkora perzselő napsütés volt, ami ellen nem lehet védekezni a természetben. Edit szerint valójában semmit sem tudunk tenni a tikkasztó meleg ellen, és azért, hogy ezt jobban átvészeljék a növények:

Nincs nagy befolyásunk arra, mit bírnak és mit nem. Lehet takargatni, locsolgatni és párásítani őket. Én tápoldatellenes vagyok, ezeket nem használom. Ha egy virág nem bírja a meleget, akkor érdemes mielőbb árnyékos környezetbe helyezni, amikor pedig az árnyékkal akadnak nehézségei, naposabb területre teszem.

Virág Edit és virágai
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Edit a növények és a virágok kedvelőinek azt ajánlja: ha kedvenceik nem bírják a meleget próbálják meg konténeresen kiültetni. Amennyiben ez nem működik, rakják át olyan helyre, ami kedvezőbb neki, ahol jobban tud növekedni. Edit úgy látja: a növények olyanok, mint mi, emberek. Hiszen emberként sem tudunk mindenhol aludni. Átrakjuk a párnánkat, az ágyunkat, kicseréljük a takarónkat. Előfordul, hogy a növényeknek nem tetszik az adott föld, az árnyékolás, a locsolóvíz hőmérséklete. Vagy az, hogy klóros vízzel vagy esővízzel öntözzük őket. Edit kiemelten fontosnak tartja a részletek megfigyelését a növények gondozásában: már a levelek színéből láthatjuk, több vagy kevesebb víz kell a növénynek. A közeget mindig a növényre kell szabni, és akkor tudnak igen meleg időket is túlélni. 

A mediterrán növények a forróság első számú túlélői

Mindig a mediterrán növények bírják a legjobban a nyári kánikulát. Ide tartozik a bougainvillea vagy a tölcséres jázmin. Kevés magyar növény létezik, ami igazán jól tűri a hőséget. A jegecskék látványosan tudnak pompázni ebben a klímában, a vinkákkal -más néven rózsameténgekkel- együtt, amit rengeteg magyar kertész tud szaporítani és továbbültetni. A forró idő azonban idővel elmúlik, és sokan olyan növényeket keresnek, amelyek télen is megmaradnak. Ezek közé tartoznak a pálmafák, az olajfák. Vannak olyan olajfák a nyéki virágüzletben, amiken akár borsó nagyságú olajbogyók is teremnek magyar földön. Náluk az egyik legszebb virág a tölcséres jázmin. Edit szerint ez az egyik legvirágzóbb, legfutóbb növény a kínálatukban. 

Szintén gyönyörű a petúnia, a verbéna. A gumós begónia ugyancsak egy fergetegesen szépséges növény, csak arra kell ügyelni, hogy ne kapjon tűző napot. A rododendron ismét egy gyönyörűségesen zöld növény, ami babaszínű, és jó ránézni az intenzív, mosolykeltő árnyalatára.

-tette hozzá a tulajdonos.

Az ember és a növény jó hatással vannak egymásra

Rengeteget jelent, hogy emberként mennyire szeretjük a növényeket. Sokan nem hisznek ebben, viszont Edit szerint tényleg érzik, hogyan viszonyulunk hozzájuk. Maga is észrevette, hogy más történik, ha kirak a tárcára egy növényt, és az egyik ember érintésekor elkezd kókadni, a másik ember tapintásakor meg felélénkül. 

A hagyományos és egzotikus növények is megtalálhatóak
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A növényekre jó hatással van, ha az emberek pozitívan és kedvesen állnak hozzájuk. Sokan ezt spirituális hókuszpókusznak hiszik, de a növények tényleg energiát adnak az embereknek. Nemcsak a nőknek, a férfiaknak is. A vásárlóink fele férfi, és meglátásom szerint sokkal határozottabbak, akik otthon növényeket gondoznak. A nők szülnek, nevelik a gyermekeket. Ehhez hasonló szerepbe kerül a férfi, amikor vesz egy virágot, és azt rendszeresen locsolgatja és átülteti.

A bérházban élő emberre is jótékony hatással van, ha növényekkel veszi körül magát. Mert jobb lesz az ember kedve, amikor látja, érzi maga mellett a szép növényeket, vagy az erkélyen locsolja, gondozza a növényeit. A mai világban sokan élnek egyedül, és jobb a lelkiállapotuk növények társaságban. Edit megosztott velünk egy „extrémebb” növénygondozási történetet:

Vannak, akik egy kis kávézaccot öntenek a növényükre, miután ittak egy jó kávét. Boldoggá teszik a növényüket, és ezáltal emberként ők is boldogabbá válnak.

További videós tartalmainkért keresse fel youtube csatornánkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában